DELTA SOJ

Mladi muškarac teško obolio od covida; Markotić: ”Stavljen je jučer na respirator”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Alemka Markotić smatra da usporedba širenja delta soja s vodenim kozicama vjerojatno može stajati

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite osvrnula se na informaciju koja se proširila svjetskim medijima, kako je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ocijenio da se koronavirus širi poput vodenih kozica, piše Net.hr.

“Poznato je da se delta puno brže širi od alfe, a alfa se brže širila od primarne varijante. Sad već preko sigurno 80 posto infekcija je delta varijanta. Usporedba s vodenim kozicama vjerojatno može stajati. Potrebno je reći da nisam vidjela studije javljaju li se posebni simptomi kod delte. Nema nekih specifičnih simptoma koji bi bili usmjereni baš prema toj varijanti. To još uvijek nije zapravo dokument.

VIDEO DANA:

Delta varijanta se pojavila prije nekoliko mjeseci i potrebno je još vremena da dođe do zaključka da cijepljeni mogu oboliti od delta soja. Čovjek koji je cijepljen štiti sebe i dalje u nosu može imati virus, no taj virus ne bi imao prostora za širenje da smo svi cijepljeni. Stoga je cijela međunarodna zajednica oprezna i maske i epidemiološke mjere ostaju”, poručila je Markotić.

Opisala je i jedan primjer mlade osobe koja je hospitalizirana zbog covida. “Imamo mladog čovjeka koji je prije nekoliko dana dovezen. Stavljen je jučer na respirator, već danas na ECMO, od rizičnih faktora jedino je bio pretio”, opisala je Markotić i upozorila: “Potrebno je reći da će 10 do 20 posto biti hospitaliziranih, teže će oboljeti.”

Na širenje virusa, pogotovo delta soja, osvrnuo se i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović.

“Svi koji nisu preboljeli i koji čekaju će se prije ili kasnije zaraziti. Jedan dio će završiti u bolnicama, a jedan dio će umrijeti. Ukoliko se svi ne zaštitimo, virus će trajati. Neki razmišljaju o trećoj dozi, neki o modificiranom cjepivom. Moram reći da većina razmišlja o pametnoj upotrebi covid potvrda, a ne o uvođenju obaveznog cijepljena, no i sve druge mogućnosti su otvorene”, poručio je Božinović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari