VEĆINI JE ODBIJEN ULAZAK

Mladi Rusi u strahu od Putinove mobilizacije na jahtama bježe u Južnu Koreju! Ali….

Ilustracija: Facebook

Rusima je općenito dopušten ulazak u zemlju bez vize sve dok dobiju prethodno odobrenje

U očajničkom pokušaju da izbjegnu vojni poziv za borbu u Ukrajini, više od 20 Rusa otplovilo je jahtama obalom sjevernog Tihog oceana prema Južnoj Koreji, ali većini je odbijen ulazak, rekao je južnokorejski zakonodavac u srijedu, prenosi Reuters.

Došlo je do egzodusa muškaraca u dobi za služenje vojnog roka iz Rusije otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju 21. rujna, ali većina je pobjegla cestom, željeznicom i zrakom u Europu i susjedne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije, Azerbajdžana i Kazahstana.

Stigavši na četiri jahte, 23 Rusa stigla su do Južne Koreje od kraja rujna, ali vlasti su odobrile ulazak samo dvojici, rekao je zastupnik An Ho-young, pozivajući se na podatke obalne straže. Ostali su “odbijeni jer su im svrhe dolaska bile nejasne i nisu imali dovoljno dokumenata”, rekao je zastupnik u izjavi.

Dvije jahte s 15 Rusa isplovile su u utorak s južnokorejskog otoka Ulleung i jugoistočne luke Pohang, rekao je An. Druge dvije jahte ostale su u Pohangu, a jedna od njih – koja je ostala sa samo dva Rusa nakon što su dvojica uspjela ući – namjeravala je krenuti na dugo putovanje do Tajlanda, dodao je zastupnik.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je da nema pojedinosti o slučajevima s jahtama, ali Rusima je općenito dopušten ulazak u zemlju bez vize sve dok dobiju prethodno odobrenje putem južnokorejskog sustava elektroničke autorizacije putovanja, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari