VEĆINI JE ODBIJEN ULAZAK

Mladi Rusi u strahu od Putinove mobilizacije na jahtama bježe u Južnu Koreju! Ali….

Idi na originalni članak
Ilustracija: Facebook

Rusima je općenito dopušten ulazak u zemlju bez vize sve dok dobiju prethodno odobrenje

Oglas

U očajničkom pokušaju da izbjegnu vojni poziv za borbu u Ukrajini, više od 20 Rusa otplovilo je jahtama obalom sjevernog Tihog oceana prema Južnoj Koreji, ali većini je odbijen ulazak, rekao je južnokorejski zakonodavac u srijedu, prenosi Reuters.

Došlo je do egzodusa muškaraca u dobi za služenje vojnog roka iz Rusije otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju 21. rujna, ali većina je pobjegla cestom, željeznicom i zrakom u Europu i susjedne zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije, Azerbajdžana i Kazahstana.

Stigavši na četiri jahte, 23 Rusa stigla su do Južne Koreje od kraja rujna, ali vlasti su odobrile ulazak samo dvojici, rekao je zastupnik An Ho-young, pozivajući se na podatke obalne straže. Ostali su “odbijeni jer su im svrhe dolaska bile nejasne i nisu imali dovoljno dokumenata”, rekao je zastupnik u izjavi.

Dvije jahte s 15 Rusa isplovile su u utorak s južnokorejskog otoka Ulleung i jugoistočne luke Pohang, rekao je An. Druge dvije jahte ostale su u Pohangu, a jedna od njih – koja je ostala sa samo dva Rusa nakon što su dvojica uspjela ući – namjeravala je krenuti na dugo putovanje do Tajlanda, dodao je zastupnik.

Dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je da nema pojedinosti o slučajevima s jahtama, ali Rusima je općenito dopušten ulazak u zemlju bez vize sve dok dobiju prethodno odobrenje putem južnokorejskog sustava elektroničke autorizacije putovanja, piše Net.hr.

Exit mobile version