Video | Mnogi Riječani među građanima koji raskidaju ugovore s distributerima, no bez plina ne bi trebao ostati nitko

Oko sto tisuća građana odlučilo je ne prihvatiti nove veće cijene plina i raskinuti ugovore s privatnim distributerima. Zato su pojedine plinare prisiljene staviti ključ u bravu

Tržište plina divlja. Cijene privatnih distributera skočile su u nebo, a kućanstva masovno traže promjenu. Jedan za drugim predstavnici javnih distributera stigli su na sastanak da dogovore – kako dalje.

“Idemo vidjeti što će biti pa ćemo se očitovati”, kazao je Jeronim Tomas, direktor Gradske plinare Zagreb Opskrba, te dodao da se nadaju rješenju, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Samo njima u Gradskoj plinari Zagreb stiže prema slobodnoj procjeni 70.000 novih korisnika. Odgovore kako to izvesti tražili su iza zatvorenih vrata više od 3 sata.

Dobra vijest broj jedan – nitko neće ostati bez plina. Čak ni oni koji su iz primjerice Vrbovca i Križevaca, gdje su se distributeri plina – ugasili.

“Za sva ta kućanstva opskrbljivači su nam garantirali da imaju osiguran plin”, kazao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Računi možda neće stići na vrijeme, ali dobra vijest broj dva je – svi se mogu prebaciti do 1.10.

“Do tog datuma distributer je dužan očitati njegovo brojilo. Znači do sad si plaćao jednu cijenu, ako ti je ova sad povoljnija mora biti od tog datuma”, kazao je Milatić.

To vodi do umjereno dobre vijesti broj 3 – do kraja tjedna HERA će objaviti kako točno do novog opskrbljivača i što sve trebaju napraviti sami, jer sada se događa da padaju stranice, nema operatera, nema odgovora.

Tomas je kazao da za sve postojeće kupce imaju osigurane količine plina, dok će dodatne količine morati riješiti.

“To su tehnikalije i još ih rješavamo”, kazao je Tomas.

Plin koji će nabavljati kako stvari stoje bit će sve skuplji, cijene po kojima će ga prodavati ne smiju rasti ali – Vlada će pomoći.

Ostaje još problem poduzetnika, oni čekaju sastanak ministara u Bruxellesu 30. rujna.

“Neke se države, a između njih Hrvatska, zalažu za ograničenje cijene plina što je po meni najbolje”, kazao je premijer Andrej Plenković.

A ono što dogovore odnosit će se i na škole, vrtiće, bolnice,..ustanove koje su za struju dobile – novu kategoriju, izvještava Petra Mlačić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari