PRIJETI 'MRAČNA ANTIUTOPIJA'

‘MOGUĆ JE KRAJ CIVILIZACIJE…’; Putin odaslao dramatično upozorenje: ‘Situacija je kao prije Drugog svjetskog rata’

Foto: Facebook

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da je “kraj civilizacije” moguć zbog kombinacije koronavirusa, globalnog rivalstva te pogoršanja međunarodnih napetosti

Tijekom svog govora preko video veze za vrijeme virtualnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma, ruski predsjednik je istaknuo sve veću nejednakost i nezaposlenost kao i porast populizma te potencijalnih okidača za nove sukobe. U kontekstu sukoba, Putin je rekao da bi svijet mogao uroniti u “mračnu antiutopiju”, piše Daily Mail a , prenosi Net.hr.

“Pandemija je pogoršala probleme i neravnoteže koji su se nakupljali. Međunarodne institucije slabe, regionalni sukobi se umnožavaju, a globalna sigurnost pogoršava”, rekao je Putin.

‘Napetosti nalikuju situaciji prije Drugog svjetskog rata’

Putin je odluku Rusije i SAD-a o produljenju posljednjeg pakta o kontroli nuklearnog naoružanja pozdravio kao pozitivan potez, ali je dodao da spiralne napetosti nalikuju situaciji prije Drugog svjetskog rata.

“Nadam se da je takav’ vrući ‘globalni sukob sada nemoguć. To bi značilo kraj civilizacije. Ali situacija može postati nepredvidiva i izmaći kontroli. Postoji stvarna opasnost da ćemo se suočiti s padom globalnog razvoja prepunom sveopće borbe, pokušajima rješavanja traženjem unutarnjih i stranih neprijatelja i uništavanjem osnovnih tradicionalnih vrijednosti”, veli ruski čelnik.

Popljuvao društvene mreže

Ruski predsjednik je pogoršanje ekonomske situacije pripisao zapadnom liberalnom ekonomskom modelu koji je rekao da “potiče socijalnu, rasnu i etničku netrpeljivost s napetostima koje izbijaju čak i u zemljama s naizgled davno uspostavljenim civilnim i demokratskim institucijama.”

Putin je ukazao na negativnu ulogu tehnoloških tvrtki koje vode vrhunske društvene mreže, optužujući da su zloupotrijebili svoj položaj i pokušali “kontrolirati društvo, zamijeniti legitimne demokratske institucije i uzurpirati pravo pojedinca da odlučuje kako živjeti i kakva stajališta izraziti”. Još je rekao da “tehnološke firme nisu samo gospodarski giganti jer se u nekim područjima već de facto natječu s državom”, prenosi Daily Mail.

“Sve smo to vidjeli u SAD-u”, rekao je Putin, misleći na nered u Kapitolu koji je poticao Donald Trump, a koji je doveo do zabrane Twittera tadašnjem predsjedniku SAD-a.

Putin u ‘sukobu’ s Instagramom, Facebookom, YouTubeom…
Putinovi komentari dolaze dok Rusija pojačava pritisak na aktivnosti stranih tehnoloških divova, koji nisu podvrgnuti istoj državnoj cenzuri kao i većina medija. Moskva je početkom ovog tjedna optužila američke tehnološke platforme za miješanje u ruske unutarnje stvari tijekom protuvladinih prosvjeda koje je pokrenuo uhićeni Aleksej Navaljni koji trenutno služi zatvorsku kaznu od 30 dana.

Uoči mitinga Navaljnog, ruski medijski nadzornik Roskomnadzor naredio je nekoliko mrežnih platformi, uključujući YouTube i Instagram, da brišu postove korisnika koji pozivaju prosvjednike da prisustvuju demonstracijama. No, Rusija je ljutito optužila Facebook i druge američke tehnološke divove da nisu uklonili ono što je nazvao lažnim informacijama o demonstracijama tijekom vikenda.

Putin je također tvrdio na virtualnom summitu u Davosu da je bio “sve agresivniji pritisak na one zemlje koje se ne slažu s ulogom poslušnih satelita, upotrebom trgovinskih barijera, nelegitimnim sankcijama, ograničenjima u financijskoj, tehnološkoj i informacijskoj sferi”.

Referirao se na globalnu dominaciju SAD-a

Odnosi Rusije i Zapada potonuli su do najnižih razina nakon Hladnog rata nakon aneksije ukrajinskog Krima Moskvi 2014. godine, miješanja Rusije u američke izbore i nedavno, trovanja i kasnijeg uhićenja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

“Era koju obilježavaju pokušaji stvaranja centraliziranog unipolarnog globalnog poretka sada je gotova”, rekao je Putin u očitoj referenci na uočenu globalnu dominaciju SAD-a. Putin je posljednjih mjeseci bio pod pritiskom uslijed curenja informacija o njegovom zdravlju i privatnom životu, koje je sada popratio povratak Navaljnog u Rusiju, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari