STIGLA REAKCIJA

MOL se oglasio o pljački Ine: ‘Potpuno neprihvatljivo… Kad se istraga završi, bit će i posljedica’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Iz MOL-a ističu da su kao dioničari Ine zahvalni hrvatskim vlastima što su rano otkrili njegove prekršaje i nedjela

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da će tražiti odgovornost svih članova uprave Ine zbog svih malverzacija koje ovih dana trenu tvrtku. Mađarski MOL je za 24sata odgovorio hoće li pristati na zamjenu svih članova uprave.

Iz njihova odgovora, naime, ne naslućuje da će uskoro pristati na smjenu uprave. Izjavili su kako prvo treba identificirati odgovorne osobe i pričekati kraj istrage. Također, ističu i kako je potpuno neprihvatljivo ono što je učinio Damir Škugor u poslovima trgovanja plinom te da su kao dioničari Ine zahvalni hrvatskim vlastima što su rano otkrili njegove prekršaje i nedjela.

“U potpunosti podržavamo prijedlog Nadzornog odbora Ine da se provede temeljita i stroga istraga. Sigurni smo da će Ina na temelju nalaza istrage identificirati osobe koje bi mogle odgovarati za ovo kršenje internih procedura i propisa tvrtke. Kad se istraga završi, bit će i posljedica. U isto vrijeme naš cilj ostaje isti podržati Inu da uspješno nastavi svoje poslovne aktivnosti”, govore iz MOL-a.

Kako ističe 24sata, bez suglasnosti MOL-a koji ima oko 49 posto suvlasništva u Ini, Vlada sa skoro 45 posto suvlasništva, ne može smijeniti niti hrvatski trojac u upravi, a kamoli one koje je postavio mađarski partner. O svemu ovome, Plenković je danas, kao i jučer, bio jako oštar.

‘Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš’

“Jako smo nezadovoljni da Uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš jer ta lista ovlasti izbjegava nadležnosti članova Uprave, ali to ne oslobađa odgovornosti članove Uprave da im se u hijerarhiji ispod dogodi ovakav slučaj. Zbog toga ćemo zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih članova Uprave. Tražit ćemo razgovor s MOL-om da krenemo u promjene upravljanja Inom”, zaključio je premijer.

Mađari su se očitovali i na teze da se Inom ne upravlja dobro. Smatraju sasvim suprotno. Podsjetimo, po presudi Ivi Sanaderu, on im je prepustio upravljačka prava u zamjenu za mito od 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

“MOL grupa ističe da je Ina na dobrom putu. Razdoblje od javnog preuzimanja Ine 2008. uspješno je, budući da je Ina izrasla iz tvrtke na rubu stečaja u to vrijeme u sadašnju umirujuću financijsku stabilnost. Ponosni smo na naše rezultate, kao što su konsolidacija Petrokemije, nekadašnje državne petrokemijske kompanije i realizacija najveće industrijske investicije u povijesti Hrvatske izgradnjom jedinice za komorno koksiranje (DCU) u Rafineriji nafte Rijeka. INA je to postigla u vrijeme kada su se vodile dvije međunarodne arbitraže između dioničara, a protiv predsjednika i predsjednika Uprave MOL Grupe vodio se kazneni postupak čija nepristranost je više puta dovedena u pitanje na međunarodnoj razini”, poručio je MOL o vođenju tvrtke, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari