ODZVONILO LJUBITELJIMA ČAŠICE

Video | ‘Morali su radnike tražiti u kafićima’: Ova županija uvela alkotest za dobro jutro. Za više od 0 promila slijedi – otkaz!

Od sljedećeg tjedna u Požeško-slavonskoj županiji počinje prohibicija. Za dobro jutro zaposlenicima županije bit će servirano alkotestiranje, a ako nisu trijezni prijeti im čak i otkaz. Odluka je to županice, a mi smo istražili zašto i kakve su reakcije

Rakijica prije posla, gemišt za ručak ili pivica na pauzi – svemu tome u Požegi je odzvonilo. Županija svojim zaposlenicima uvodi alkotestiranje. Svi će na poslu morati biti trijezni, inače slijedi otkaz, piše RTL Danas.hr.

“Napokon da se nešto napravilo u vezi toga jer njihove pauze po kafićima i opijanje, nije baš u redu. Bilo je toga često. I svakodnevno”, zadovoljno govori Ines iz Požege.

S njom se slaže i sugrađanka Elvira. “Dobro da su zabranili jer na radnom mjestu ne smije biti alkohola, to mora biti jasno svima”, kaže.

Upućeni tvrde da do zabrane nije došlo slučajno. Problem je toliko eskalirao da su građani administrativne poslove morali obavljati po obližnjim lokalima.

“Znalo se dogoditi da klijenti traže zaposlenike u kafićima umjesto na njihovim radnim mjestima”, upozorava Marin.

Zabrana se uvodi paralelno s novim pravilnikom koji će omogućiti alkotestiranje. Sve će se provoditi po nalogu rukovoditelja, a kažnjavat će se već i 0,1 promil alkohola u krvi.

“Vjerujem da svatko dobronamjeran zna da alkohol i neka druga sredstva ovisnosti i posao ne idu zajedno. Dignitet institucije se gradi iznutra, vjerujem da smo na pravom tragu”, objašnjava zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

Dožupan odbacuje tvrdnje da su bili primorani donijeti ovakvu odluku jer su njihovi zaposlenici bili više po kafićima nego na radnom mjestu.

“Mi smo tek jedan od jedinica lokalne odnosno regionalne samouprave koja je donijela taj pravilnik, a kažem, nadam se da neće biti ni potreban”, optimističan je Troha.

Oni kojima se unatoč novim pravilima pronađe koji promil u krvi, dobit će i drugu šansu.

Za ljubitelje čašice nije sve tako crno. Tek će ih treće pijanstvo koštati otkaza, za prva dva dobit će tek upozorenje. Dobra vijest za njih, a još bolja za vlasnike obližnjih kafića.

Ugostitelji u blizini zgrade županije oprezni su s prognozama što će zabrana značiti za njihovo poslovanje.

“Mislim da su uhvaćeni na poslu kako piju i da moraju određene sankcije provesti da to takvog ponašanje ne dolazi”, govori konobarica Petra koja kaže da su zaposlenici u njezinom kafiću rijetko pili, ali ne tijekom radnog vremena.

Prohibicija na snagu stupa sljedeći tjedan. Građani će sigurni biti sretni povećanjem produktivnosti, a što je s prometom ugostitelja – e to već nije briga javnosti, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari