MOST nudi vladu nacionalnog jedinstva kojoj bi na čelu bio Božo Petrov

Dojučerašnji suradnici (foto hina)

 

16:47
MOST traži vladu nacionalnog jedinstva

U središnjici Mosta nezavisnih lista u zagrebačkoj Smičiklasovoj ulici na izvanrednoj konferenciji MOST-a, Božo Petrov je poručio kako žele vladu nacionalnog jedinstva jer je jedino na taj način moguće provesti reforme koje traže.

“Razlog zašto smo počeli pregovore i s HDZ-om i SDP-om je to što mislimo da Hrvatskoj treba jedinstvo. Mi smo na vrlo jednostavan način prevladali ideološke podjele jer znamo da je u ovom trenutku prioritet gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i SDP-u. Ono što mi očekujemo i od jednih i od drugih je da taj dio razumiju i prihvate. Jedino na taj način je moguć cijeli onaj reformski paket koji mi želimo provesti. Ako želite napraviti reformu u javnoj upravi, vi trebate dvotrećinsku većinu jer to zahtijeva ustavne promjene. Sve drugo bi bila prevara birača s naše strane”, rekao je Petrov.

“Naši birači nisu nam dali glas zahvaljujući našim svjetonazorima, nego onom što smo mi predstavljali. Predstavljali smo ideju da Hrvatska gospodarski može ići naprijed, da ne treba biti podjela i da je izuzetno potrebno jedinstvo. To je ono što tražimo od SDP-a i HDZ-a. Smatramo da oni nakon 25 godina mogu uz jasna pravila igre sjesti za stol, zaustaviti stvari i animozitete i posvetiti za opću dobrobit Hrvatske barem iduće dvije godine. To je naš stav i od toga nećemo odustati. Na zajedničkom sastanku definirali smo da će u idućem razdoblju biti proces usuglašavanja reformi. Mi ćemo ga provoditi nezavisno i sa HDZ-om i sa SDP-om. Nadam se da će kroz to vrijeme doći inicijativa da je ovo moguće”, dodao je prvi čovjek MOST-a.

DOGAĐAJI
16:31 Završio sastanak HDZ-a i MOST-a
16:17 MOST nudi vladu nacionalnog jedinstva kojoj bi na čelu bio Božo Petrov
15:37 Doznajemo tko čini HDZ-ovu delegaciju
15:32 MOST-ovci otišli na pregovore s Domoljubnom koalicijom
15:28 Predstavnici MOST-a iz Westina izišli kroz garažu
14:24 MOST na sastanku s Milanovićem, Pusić, Grčićem i Miletićem
13:47 Sastanak čelnika MOST-a završio, najavljena pressica u 16:30 sati
13:33 HDZ definirao stavove, Jandroković: ‘Prirodno je da HDZ i MOST počnu pregovore’
12:40 U Mostu u tijeku sjednica Nacionalnog vijeća, stigli i Petrov i Prgomet

 

16:31
Završio sastanak HDZ-a i MOST-a

Prije nekoliko trenutaka završio je sastanak MOST-a i HDZ-a u hotelu Sheraton.

16:17
MOST nudi vladu nacionalnog jedinstva kojoj bi na čelu bio Božo Petrov

Kako neslužbeno doznaju neki hrvatski mediji, MOST i koaliciji Hrvatska raste i Domoljubnoj koaliciji nudi sklapanje vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi premijer bio Božo Petrov.

Je li to točno vjerojatno ćemo doznati u 16:30 sata za kada je zakazana presica čelnika MOST-a.

15:37
Doznajemo tko čini HDZ-ovu delegaciju

Kako neslužbeno doznajemo, u delegaciji Domoljubne koalicije su Tomislav Karamarko, Željko Reiner, Tomislav Ćorić i Goran Marić.

15:32
MOST-ovci otišli na pregovore s Domoljubnom koalicijom

Kako doznajemo, čelnici MOST-a su odmah nakon sastanka s koalicijom Hrvatska raste krenuli na pregovore s Domoljubnom koalicijom koji će se održati u zagrebačkom hotelu Sheraton.

15:28
Predstavnici MOST-a iz Westina izišli kroz garažu

Oko 15 sati završio je sastanak koalicije Hrvatske raste i predstavnika MOST-a. Petrov, Prgomet i Lovrinović iz Westina su izišli kroz garažu u taksiju.

14:24
MOST na sastanku s Milanovićem, Pusić, Grčićem i Miletićem

Nakon završetka Nacionalnog vijeća MOST-a, Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović prema neslužbenim su se informacijama sastali s čelnicima koalicije Hrvatska raste u zagrebačkom hotelu Westin. Jutarnji piše da koaliciju okupljenu oko SDP-a predstavljaju Zoran Milanović, Vesna Pusić, Branko Grčić te IDS-ov Boris Miletić. Iz MOST-a su objavili da će u 16:30 sati održati i konferenciju za novinare.
13:47
Sastanak čelnika MOST-a završio, najavljena pressica u 16:30 sati

Sastanak čelnika MOST-a je završio. Prgomet, Petrov i Lovrinović izašli su iz središnjice, a Prgomet je rekao da je prošlo dobro. Nije htio reći gdje idu. Na pitanje hoće li se sastajati s HDZ-om i SDP-om izbjegavali su odgovor.
“Nakon što je jutros održano Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista, danas će se održati i konferencija za novinare u prostorijama Mosta (Smičiklasova 19), s početkom u 16:30h”, priopćili su iz MOST-a.

13:33
HDZ definirao stavove, Jandroković: ‘Prirodno je da HDZ i MOST počnu pregovore’

HDZ-ovac Gordan Jandroković je nakon završene sjednice Predsjedništa HDZ-a novinarima izjavio da je njihova stranka definirala stavove, no neće otkrivati detalje. Dodaje kako će Karamarko pregovarati u timu koji još nije definiran te kako je prirodno da HDZ i MOST počnu pregovore. Jandroković smatra kako su spremni na reforme koje su radili s njemačkim IFO institutom te ponavlja da su pobjednici.

“Građani su tražili promjenu i tu će promjenu oni i dati u suradnji s MOST-om. Očekujem da će se pregovori dogoditi danas ili sutra”.

Na novinarsko pitanje o mandataru i jesu li se spremni odreći mjesta premijera, ne odgovaraju jer to spada u pregovaračku poziciju koju ne otkrivaju.

12:40
U Mostu u tijeku sjednica Nacionalnog vijeća, stigli i Petrov i Prgomet

U središnjici Mosta u tijeku je sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj bi se trebala utvrditi platforma za pregovore o formiranju Vlade, no početku sjednice nisu nazočili niti jedan od lidera Mosta, ni Božo Petrov, ni Drago Prgomet.

Uoči početka sjednice koja je počela u 11 sati Stipe Petrina je poručio kako je Most jedinstven, a s njime se složio i Miro Bulj koji je kazao kako je Most čvršći nego što se čini.

Na pitanje novinara o tome da su viđeni zajedno na kavi, Prgomet je tek kratko poručio da nema ništa ljepše od kave u 11 sati u dobrom društvu.

12:00
Kalmeta: ‘MOST nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om’

Član Predsjedništva HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je u srijedu da MOST nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om jer, i MOST kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija žele reforme, dok je SDP u protekle četiri godine pokazao da nije za njih.

Komentirajući rezultate izbora rekao je da je zadovoljan, naglasivši kako je najvažnije da je HDZ-ova Domoljubna koalicija pobijedila SDP, i nesposobnu Milanovićevu vladu.

11:16
‘Danas ćemo odlučiti što nećemo, na sastanak ćemo i s HDZ-om i SDP-om’

Zastupnik Miro Bulj je RTL-ovoj novinarski poručio kako je MOST čvršći nego što se misli, a na pitanje hoće li mandatar biti Karamarko ili Milanović, odgovorio je: “Ta dvojica koji su Hrvatsku dovela do propasti?

Zagrebački ‘MOST-ovac’ Juro Martinović poručio je kako će MOST danas odlučiti što neće te kako će odluke biti donesene. Na novinarski upit ide li MOST na sastanak s HDZ-om ili SDP-om, Martinović je odgovorio: “Koliko ja znam – s oboje”.

Ivan Kovačić je dodao: “Ne želimo se prodati, želimo provesti reforme kroz novu vladu. Danas ćemo odlučiti koji su naši uvjeti”.

11:00
Petrina: Zasad smo jedinstveni, danas će doći do konkretnih odluka!

Zamjenik Bože Petrova, Nikola Grmoja, na pitanje novinara hoće li biti nekih konkretnih odluka danas je odgovorio da ‘hoće’.

“Zasad smo jedinstveni”, poručio je Petrina prije sastanka MOST-ovaca, a glasnogovornica Drage Prgometa Sanela Dropulić poručila je kako Prgomet stiže u 13 sati jer ima operaciju: “Da ne bi bilo govora o ikakvom raskolu”.

09:00
MOST se sastaje u svojoj središnjici: kome će se ‘pobjednici izbora’ prikloniti?

Danas će se u središnjici stranke u Smičiklasovoj ulici u 11.30 sati održati sastanak članova MOST-a, stranke koja je na izborima postigla neočekivan rezultat, koja je realno pobjednik izbora i bez čije se potpore sada ne može sastaviti vlada. Sastanku će nazočiti svi članovi stranke osim Drage Prgometa koji će zbog operacije stići u 13 sati.

I HDZ i SDP sada pokušavaju pridobiti Božu Petrova, Dragu Prgometa i ostatak vrha MOST-a nezavisnih lista da se priklone njihovoj opciji te im tako pomognu sastaviti Vladu. Neslužbeno su curile informacije o kojekakvim ponudama, pozicijama u Vladi i slično, no Petrov i MOST neke od tih stvari su demantirali, dok su neke mogućnosti kategorički odbili.

Petrov je jučer kazao kako koalicije neće biti, niti s HDZ-om niti s SDP-om, no o daljnjim konkretnim potezima ne želi govoriti dok se ne obavi sastanak stranke te susreti s jednom i drugom stranom.

Podsjetimo, MOST-ovci su više puta naglasili kako ih fotelje, ustupci i pozicije ne zanimaju, već su jedino ono na čemu će inzistirati reforme, s naglaskom na pravosuđe i javnu upravu te bolne rezove.

07:00
Petrina za RTL Direkt: ‘Zastupnici MOST-a dobit će puno nemoralnih ponuda, ali tada ćemo vidjeti kome je doista stalo do Hrvatske

Budući saborski zastupnik MOST-a Stipe Petrina je u razgovoru sa Zoranom Šprajcom otkrio da se slaže da ni Milanović ni Karamarko ne bi trebali biti budući premijeri. Uvjeren je i da je MOST jedini pobjednik ovih izbora te da će biti korektiv za bolju Hrvatsku.

“Nemoralnih ponuda će biti jako puno, ali tada ćete vidjeti kome je uistinu stalo do Hrvatske i kome je stalo do fotelja”, poručio je Petrina.

“Vjerujem da ćemo ostati jedinstveni jer svako odstupanje od platforme koju je MOST ponudio u kampanju bila bi za svakog pojedinca ravna političkom samoubojstvu”.

(vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari