MOST PRIHVATIO PRIJEDLOG SDP-a: Novi mandatar će biti Božo Petrov!

 

Prema informaciji jednog od sudionika sastanka, Most je prihvatio prijedlog SDP-a da mandatar bude Božo Petrov, dok je mjesto predsjednika Sabora ponuđeno SDP-u

Neslužbeno se doznaje kako je Nacionalno vijeće Most-a odlučilo kako bi Božo Petrov trebao biti mandatar. Jutarnji doznaje da je mjesto predsjednika Sabora ponuđeno SDP-u.

Most HDZ-u dao još jednu šansu, Petrov: ‘Usuglasili smo se i tko će biti premijer!’

Lider Mosta Božo Petrov je u nedjelju, po završetku pregovora s SDP-ovom koalicijom, rekao da će, “zbog prava jednakosti” HDZ-ovoj koaliciji Hrvatska raste dati još 24 sata da se predomisle te im se pridruže u pregovorima oko formiranja vlade, a Zoran Milanović je samo poručio da će čekati do sutra.

“Zajedničko tijelo saborskih zastupnika i članova Nacionalnog vijeća donijelo odluku, da zbog prava jednakosti, jednako kao što smo dali određeno dodatno vrijeme koaliciji Hrvatska raste nakon njihovog odgovora iz Glavnog odbora, da se ipak predomisle, isto tako smo dali sada dodatno 24 sata zbog tog razloga i Domoljubnoj koaliciji. Nadamo se da će prihvatiti poziv, a na kraju, to je njihova odluka”, rekao je Petrov novinarima.

Na pitanje novinara je li dogovoreno tko će biti premijer Petrov je uzvratio: ” Na to nećemo odgovarati jer još uvijek traju razgovori, ali što se nas tiče mi smo se u tom dijelu usuglasili unutar Mosta”.

Čelnici stranaka koalicije Hrvatska raste predvođeni šefom SDP-a Zoranom Milanovićem s jednoipolsatnog su se sastanka iz Smičiklasove udaljili odbijajući dati novinarima bilo kakvu izjavu, a Milanović je samo kratko u prolazu poručio: “Čekamo do sutra”.

U SDP-u danas neće komentirati Mostov poziv HDZ-u da se do ponedjeljka očituje želi se priključiti pregovorima, doznaje se u SDP-u.

Zastupnik Mosta Miro Bulj potvrdio je novinarima okupljenima pred središnjicom Mosta u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu da je Nacionalno vijeće te stranke u nedjelju odlučilo dati šansu HDZ-u da se vrati u pregovore. Odlučili su tako, kaže, jer su ih i jedna i druga strana više puta odbacili, a njima su u interesu isključivo reforme te smatraju da ih nije moguće postići bez sudjelovanja svih strana, odnosno tripartitne vlade.

“Kao što smo i prije za SDP, tako sada vrata ponovno ostavljamo otvorena i za HDZ”, rekao je Bulj.

Pet minuta nakon njegove izjave, u središnjicu Mosta došao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u pratnji HNS-ovki Vesne Pusić i Anke Mrak Taritaš te svoje stranačke kolegice Milanke Opačić. Na pitanje o novonastaloj situaciji samo su bez riječi prošli pored novinara i ušli u prostorije Mosta, u kojima su dogovorili nastavak razgovora.

Most je poslao priopćenje medijima koje vam prenosimo u cijelosti:

“MOST nezavisnih lista i Socijaldemokratska partija (u ime koalicije Hrvatska raste) potpisale su 19. prosinca 2015. „Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade Republike Hrvatske“ (sastavljen i predložen na potpisivanje i Hrvatskoj demokratskoj zajednici te Domoljubnoj koaliciji dan ranije, 18. prosinca).

HDZ je odbio potpisati navedeni dokument vlastitom odlukom, a ne odbijanjem partnerstva s Hrvatskom demokratskom zajednicom i Domoljubnom koalicijom od dviju drugih uključenih strana. Budući da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javno uputio dvojbu u kojoj se pita hoće li MOST nezavisnih lista sada i Domoljubnoj koaliciji ostaviti dodatni rok, kao što je to bilo i u slučaju druge strane u identičnoj situaciji, MOST se s punim uvažavanjem želi osvrnuti na taj javni upit.

Dvostrano potpisani „Preliminarni okvir dogovora“, između ostalog, u točki 1. kaže: „Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici MOSTA, HDZ-a (Domoljubne koalicije), SDP-a (koalicije Hrvatska raste) i stručnih nestranačkih osoba“.

Strane potpisnice započele su proces daljnjeg usuglašavanja kojeg treća strana više ne može zaustaviti, ali sukladno navedenom potpisanom okviru, može uputiti svoju želju za pridruživanjem započetom procesu. S obzirom na to da je MOST i do sada bio potpuno pravedan i korektan prema objema stranama, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti (Hrvatskog sabora i Vlade RH), dao dodatno vrijeme, isto to je spreman pružiti HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji.

​Molimo Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. godine do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani dokument, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice.

Ako se Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija ne očituju do navedenog roka, proces će se dalje odvijati između dvije strane potpisnice dokumenta o preliminarnome okviru dogovora, u kojem postoji trajna otvorenost uključivanja treće strane, ali u onu fazu i u onim okvirima koji budu prihvaćeni konsenzusom dviju strana potpisnica dokumenta.”

Nakon što je HDZ-ova Domoljubna koalicija u subotu navečer odbila prijedlog Mosta nezavisnih lista i napustila pregovore, u središnjici Mosta u Smičiklasovoj u nedjelju nešto iza 11 sati počeo je sastanak Nacionalnog vijeća na kojem su trebali razmotriti novonastalu situaciju te strategiju za nastavak pregovora sa SDP-om, koji su počeli oko 15 sati. (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari