JOŠ JEDNA TITULA?

Istarsko mjestašce među tri hrvatska kandidata za najbolje turističko selo svijeta

RTL Danas bio je u sva tri hrvatska mjesta nominirana za najbolja turistička sela na svijetu!

Da nije samo obala privlačna turistima, pokazuje i iduća priča RTL Danas. Ove godine prvi put Svjetska turistička zajednica dodjeljuje nagradu – Najbolja turistička sela svijeta, a među nominiranima su i tri hrvatska. Koja i kakve su šanse za još jednu turističku titulu?

”Ne bih mijenjala ovaj život, jer to je posebno. Tko nije nikad ovako živio, ne zna što je to, ali puno ljudi se i doseljava mladih koji dolaze iz grada. Možete pitati koga god hoćete, stvarno jedna općina koja je najbolja u cijeloj državi”, rekla je Mirjana Kovačić iz Velikog Trojstva.

Općina Veliko Trojstvo od svega tisuću stanovnika nominirana je za nagradu Najbolja turistička sela svijeta. Za njih, već i je najbolja – jer ovdje kažu – imaju sve, pišu Vijesti.hr.

”Od doktora opće medicine, zubara, apoteka, škola je tu s vrtićem, puno udruga, nogometni klub, ženski rukometni klub”, kazao je Željko Smešnjak.

Tu je i jedinstvena etno-kuća najstarijih hrvatskih Roma Lovara. Za razvoj turizma nagrada bi puno značila.

”To pridonosi i razvoju turizma na ovom kraju, a isto tako i nama da se marketinški možemo podići na što veću razinu”, rekao je vlasnik Romske kuće Goran Đurđević.

Misli to i obitelji Pirin koja je ljubav prema životinjama pretvorila u pravi biznis. Gotovo svaki dan ovdje se mogu vidjeti i jahači. Konjima se bave više od 20 godina.

”Definitivno imamo konja za utrku, i mislim da ćemo pobijediti, ali ako izgubimo nismo izgubili od gorih od sebe”, kazao je Ivica Pirin, predsjednik Konjičkog kluba Veliko Trojstvo.

”Konkurencija su općine iz Istre, tako da možemo biti ponosi da smo upali u taj rang”, rekao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac (HSLS).

Za najbolje svjetsko selo natječe se i mala istarska općina Kaštelir-Labinci. Ovdje gotovo da i nema kućanstva koje nešto ne proizvodi. Na jedva 1000 stanovnika cvjeta više od stotinu obrta.

”Sretni smo jer još ima turista, i sada ih ima – imamo i rezervacije za slijedeću godinu”, rekla je Tina Kovač iz Kaštelira.

”To nije priznanje samo Općini Kaštelir-Labinci, nego i svim našim mještanima, svim našim iznajmljivačima, poljoprivrednicima”, rekao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović.

Nagrade Motovunu nisu strane. Osim što su ljetna filmska destinacija – turistička sezona ovdje traje cijelu godinu.

”To je jedno jako lijepo mjesto i sviđa mi se što je sve tako očuvano. Mislim da je to jako bitno. Mi smo već stariji, ali važno je da to i mladi vide”, kazala je Klaudia Rossler iz Njemačke.

”Motovun zbilja živi turistički i Motovun diše turistički i idealan je kandidat za ovako nešto i drago nam je da je to prepoznato”, rekao je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

Veliko Trojstvo, Kaštelir-Labinci ili Motovun – hoće li zaista jedan od hrvatskih kandidata postati najbolje turističko selo na svijetu doznat ćemo početka prosinca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari