TKO JE ROŠTILJAO, ROŠTILJAO JE

Video | Mračni oblaci nad cijelom Hrvatskom, a meteorolozi nemaju dobre vijesti: Destabilizacija, zahladnjenje i padaline

Na kopnu, vrlo vjerojatno od srijede popodne, počinje prava kišna tmurna i vjetrovita epizoda i niže temperature

Prvi vikend u svibnju donio je dugo očekivanu toplinu. U nedjelju je u Slavonskom Brodu izmjereno 27 °C u hladu, nakon gotovo rekordne najviše temperature početkom ovog proljeća, prije više od mjesec dana. No, atmosfera se destabilizirala tako da je pred nama potpuno sve nestabilniji i opet malo svježiji tjedan prenosi Danas.hr

U nastavku ponedjeljka

Na moru prijepodne ostaje sunčano i ugodno, tek uz nešto visokih prozirnih oblaka, rijetko na sjeveru poneki kratak pljusak. Bit će toplo, temperatura će brzo rasti prema 20 °C. Na kopnu će cijelo dopodne biti oblačno, nebo će gotovo potpuno biti prekriveno tamnim oblacima uz kojih će padati povremena slaba kiša, češća na istoku. Uz sjeverni vjetar, bit će osjetom svježije nego proteklih dana.

Drugi dio ponedjeljka u središnjoj Hrvatskoj ostaje oblačno, ali će kiša biti sve rjeđa. Štoviše, sa sjevera zemlje će se postupno i razvedravati. Uz slab do umjeren sjeverac bit će tek oko 18 stupnjeva.

Sredinom će dana u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, uz najvjerojatniju kišu duž Posavine. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar prema večeri slijedi razvedravanje, prvo u najsjevernijim predjelima. Temperatura će biti niža od današnje – oko 18 °C na zapadu, a oko 20 °C na istoku.

U Dalmaciji i popodne ostaje sunčano uz visoke prozirne oblake, dok će u unutrašnjosti biti jačih razvoja oblaka koji donose pljuskove. Nije isključeno ni da poneki tamni kišni oblak zaluta i do obale. Puhat će slab jugozapadnjak, odnosno vjetar iz smjera mora, a pod Velebitom će jačati bura. Unatoč tomu, ostaje ugodno toplo, uz temperaturu sličnu jučerašnjoj.

Rijetke popodnevne pljuskove možemo očekivati popodne u gorju i Istri, ali uglavnom kratkotrajne. Uz sjeverac u gorju i buru u jačanju pod Velebitom, osobito prema večeri s udarima i do 100 km/h, uz obalu će ostati sunčano, a u gorju i svježije vrijeme.

U nastavku tjedna

Na kopnu, vrlo vjerojatno od srijede popodne, počinje prava kišna tmurna i vjetrovita epizoda. U dijelovima zemlje bit će, čini se, lokalno obilnije oborine. Pritom će i temperature biti nešto niže. Za sve radove na otvorenome najpovoljniji će biti sunčan utorak. Na moru će također utorak biti uglavnom sunčan, topao, uz buru na sjevernom dijelu i povremene i kratkotrajne pljuskove na jugu. Dakle, i uz obalu promjena vremena stiže u drugom dijelu srijede sa jačanjem juga. Bit će to jedan oblačniji, nestabilan period uz čestu i lokalno obilnu kišu. Uz to, i temperatura će svakim danom biti postupno niža, ali unatoč tomu ostajemo iznad 20 °C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari