MUKE PO ZDRAVSTVU: ‘Supruga je imala rak, 6 mjeseci su nas razvlačili za pretrage i na kraju je umrla’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tko je prioritet u liječenju i kako to izgleda u praksi opisao je 64-godišnjak kojemu je od teške bolesti preminula supruga

Liste čekanja u hrvatskom zdravstvu prepolovile su se u proteklih godinu i pol, uvedene su prioritetne liste za one teško bolesne, no, tko je prioritet, tko ga određuje i kako to može izgledati u praksi, objasnio je 64-godišnjak iz zagrebačke okolice kojemu je nedavno preminula supruga.

Na siječanjskoj kontroli PET/CT pretragom, na koju je bila naručena zbog melanoma koji je bio riješen godinama prije, no morala se kontrolirati, nalaz je otkrio lezije na gušterači.

Obiteljski liječnik šalje je na vađenje markera, a nalazi su pokazali da su povišeni. Taj dio pretraga i nalaza trajao je do kraja ožujka. Na redovitu kontrolu kod onkologa žena je bila naručena 10. travnja. Onkolog ih šalje gastroenterologu.

“U Zagrebu se na taj prvi pregled čeka od 90 do sto dana. Najprije smo se mogli naručiti u bolnici u Kninu, dali su nam termin 19. travnja u 12 sati. I iz Dugog Sela išli smo u Knin, obavili pregled i nalaz gastroenterologa preporučuje endoskopiju i rektoskopiju”, rekao je za Večernji list pokazujući posložene nalaze i narudžbe.

Endoskopija jednjaka, a i rektoskopija – pregled zadnjeg dijela debelog crijeva u dubini od 20 do 25 centimetara – pod anestezijom se može, kaže gospodin što im je rečeno, napraviti samo u Zagrebu ili Zadru.

“U Zagrebu nas naručuju 19. 6. Tražili smo dalje i dobili termin 8. 6., a onda su nam iz Zadra odgovorili da možemo biti na redu 18. 5. pa smo otišli tamo. I nalaz je pokazao – tumor u glavi gušterače. Toliko smo vremena potrošili i izgubili, a za lezije su znali od siječnja”, opisuje sugovornik trenutak kada su dobili potvrdu dijagnoze. Prošla su, dakle, četiri mjeseca. Idući je korak potom bio onkolog, ali termin dobivaju tek za više od mjesec dana – 26. lipnja.

“Poslao sam svu dokumentaciju i nisam mogao vjerovati. Onda sam poslao ogorčeni e-mail pa su nam odgovorili da dođemo ranije, 12. lipnja. Otišli smo tada i onkolog traži pregled abdominalnog kirurga. Dan poslije ponovno je izvadila markere i nalazi su bili blagi užas, ne za melanom, nego markeri za rak gušterače. Za abdominalnog kirurga nisam htio čekati, otišao sam i stajao u redu dok ga nisam dočekao, baš tog kojem nas je onkolog poslao. Rekao sam da se ne mičem dok nas ne primi. I primio nas je u bolnici, ali i naručio da popodne dođemo tamo gdje privatno radi”, ispričao je 64-godišnjak.

Taj popodnevni privatni pregled platili su 500 kuna, a na nalazu je pisalo da treba obaviti – magnetsku rezonanciju abdomena. Odmah su otišli privatno, u kliniku nedaleko od bolnice, i platili 1600 kuna. Onkologa je potom, kaže, ulovio na hodniku i on ih je poslao s nalazom magneta u drugu bolnicu.

Bilo je to 20. lipnja, a operacija je obavljena 1. kolovoza. Otad supruga više nije izašla iz bolnice, u kojoj je i preminula, piše Večernji list.
Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari