NABAVA OD 55 MILIJUNA KUNA

Na hrvatske autoceste stiže više od 1100 super kamera; Imat će čak i alarm!

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na hrvatske autoceste stiže najmoderniji sustav automatske detekcije incidenata koji će alarmirati HAC-ove djelatnike na vožnju u krivom smjeru, pješaka ili zaustavljeno vozilo na autocesti.  

HAC će u sklopu projekta Rekonstrukcija i novelacija sustava videonadzora i sustava videodetekcije na autocestama pod njegovom nadležnošću postaviti 1129 kamera, piše Večernji list.

Naknadno će se postaviti dodatne kamere za tu svrhu i na dionicama autoceste Rijeka – Zagreb i Rijeka – Rupa s obzirom na to da je tvrtka ARZ pripojena HAC-u. Ukupna vrijednost te nabave procijenjena je na 55 milijuna kuna, prenose Vijesti.hr

AID detektira incident i generira alarm nekoliko sekundi nakon incidenta što omogućava upozoravanje operatera kako bi se spriječio sekundarni incident. AID pri incidentu pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima, a kamere pokrivaju minimalno tri prometna traka i jedan zaustavni trak.

Osim već navedenih incidenata, AID upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo te gubitak vidljivosti. U tunelu se oglasi alarm kada se detektira gubitak vidljivosti kamera pojavom dima zbog požara. Sustav može prikupljati i podatke o klasifikaciji vozila, prosječnoj brzini, vremenu putovanja, razmaku vozila… Nove kamere imat će mogućnost minimalno 25 sličica u sekundi…, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari