ZABRINUT

”Na Olimpijadi 2000. gripa pokosila vaterpoliste; Ne smijemo gledati reprizu s koronom na EURU!” Znanstvenik Rudan upozorava

Foto: Pixsell

U kasnim satima u subotu stigla je potvrda HNS-a kako je hrvatski reprezentativac Ivan Perišić pozitivan na koronavirus. HNS kaže da se Perišić cijepio, dok on sam ništa ne spominje, iako neki smatraju ili da se uopće nije cijepio ili da ima pozitivan nalaz bez obzira na cijepljenje jer nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito. O cijelom slučaju oglasio se i znanstvenik Igor Rudan na svojem Facebooku profilu.

Rudan se prisjetio Olimpijskih igara u Australiji 2000., a kako je u Australiji tada bila zima, onda je tamo trajala i sezona gripe koja je poharala naše vaterpoliste koji su bili možda i najveći favoriti za zlato, piše Net.hr

Gripa poharala vaterpoliste 2000.

“Godine 2000. su se Olimpijske igre održavale u Sydneyu. Naime, pripremati se četiri godine za natjecanje i moguću olimpijsku medalju za sebe osobno, kao i za svoju državu, samo da bi se ubrzo po slijetanju u Sydney dobila gripa, te time izgubila svaka mogućnost nastupa i vrhunskog rezultata, doista je određen oblik osobne tragedije.

VIDEO DANA:

Nažalost, ta je nesreća pogodila mnoge vrhunske sportaše u Olimpijskom selu u Sydneyu, gdje se tijekom olimpijskih igara 2000. godine proširila vrlo neugodna i opasna varijanta virusa gripe.

Naši su vaterpolisti ušli u taj olimpijski turnir kao možda i najveći favoriti, to je bila medalja za koju smo prije natjecanja imali najviše izgleda kao država. U turnir smo ušli sjajno, pobijedili SAD 10:7, Grčku 9:5, pa i Mađarsku 8:7, sve jake i opasne momčadi. I tada se našom momčadi počela širiti gripa, obolijevao je jedan igrač prve momčadi za drugim.

Nisu se cijepili protiv gripe

Tada u četvrtfinalu protiv tada ne baš uvjerljive Španjolske gubimo 9:8, a zatim i od SAD-a, kojeg smo prije lako svladali, u borbi za utješna mjesta gubimo 9:8, te na kraju nekako pobjeđujemo Australiju 10:8 za ukupno 7. mjesto. A nadali smo se možda i prvome. Važan razlog zašto se te godine nismo uspjeli približili olimpijskom zlatu u vaterpolu bio je taj što se momčad prije puta u Sydney nije cijepila protiv gripe”, podsjetio je Rudan.

Takvu nesreću nisu imali naši reprezentativci u osmercu s kormilarom. Oni su se svi cijepili i na kraju su osvojili broncu.

“Zašto su se veslači cijepili, te tako postali konkurentniji, a vaterpolisti nisu? Koliko se sjećam, nije to, na žalost, bila posljedica neke dobro promišljene strategije nacionalnih sportskih saveza, već povoljnog spleta okolnosti. Otac jednog od osmorice veslača, danas poznatog liječnika dr. Tomislava Smoljanovića, bio je dr. Mladen Smoljanović, splitski epidemiolog i tadašnji ravnatelj splitskog Zavoda za javno zdravstvo. On je proučio sojeve gripe koji bi mogli biti opasni u Sydneyu i organizirao cijepljenje naših veslača nekoliko tjedana ranije. S obzirom na razmjere tadašnje epidemije gripe u olimpijskom selu i broj ljudi u čamcu, vjerojatno je da su barem neki od drugih osmeraca morali imati problema s gripom”, napisao je Rudan te podsjetio da su za Hrvatsku tada veslali Branimir Vujević, Igor Boraska, Krešimir Čuljak, Siniša Skelin, Nikša Skelin, Tomislav Smoljanović, Tihomir Franković, Igor Francetić i kormilar Silvijo Petriško, s trenerom Igorom Čulinom.

‘Žao mi je što se neki nisu cjepili’

“Njihova bronca bila je prilična vijest u veslačkom svijetu, jer u ovoj disciplini u pravilu dominiraju veslačke velesile poput SAD-a, Australije, Velike Britanije, Kanade, Italije i Njemačke. To što smo čak pritiskali prvake, Veliku Britaniju, za koje je pak veslao i jedan hrvat – bivši veslač Oxforda Luka Grubor – bila je pomalo i senzacija u veslačkom svijetu. Uz Nikolaja Pešalova i njegova zlata u dizanju utega, bila je to jedina medalja za Hrvatsku na olimpijadi u Sydneyu”, piše Rudan.

“Danas, dvadeset i jednu godinu kasnije, naša nogometna momčad, doprvaci svijeta, koji su u finalu svjetskog prvenstva nadigrali Francuze, a izgubili od njih prilično nesretno, izgledali su i igrali u zadnjoj utakmici opet dobro i mogli bi opet otići daleko. Doista im želim da ponovo dođu do finala, a ovoga puta i pobijede.

Ali, žao mi je ako se neki među njima nisu cijepili protiv COVID-19 prije ovog turnira, kao što su to učinili naši veslači na OI 2000. Ne samo da je svaki zaraženi igrač velik hendikep za momčad, već su i moguće posljedice produljenih simptoma COVID-a, koje se teško mogu predvidjeti, potencijalna opasnost za daljnju karijeru igrača na ovako visokoj razini.

‘Teško ćemo osvojiti Euro…’

Zato ostavljam ovdje ovaj post, kako bi sportski savezi koji vode naše momčadi na međunarodna natjecanja u budućnosti možda počeli redovito uzimati u obzir i epidemiološku situaciju, te dali našim momčadima svaku moguću priliku za što bolji rezultat cijepljenjem protiv zaraznih bolesti koje bi ih mogle pogoditi u državama gdje se natjecanja održavaju.

Zarazi li nam se sada još igrača, teško ćemo osvojiti ovaj EURO. No, možda ćemo barem bolje upamtiti lekciju koju su naši veslači i vaterpolisti naučili još prije 20 godina u Sydneyu, a koja se tijekom protekla dva desetljeća, čini se, polako zaboravila.

Ipak, naši su često bili najbolji baš kad im je bilo najteže, pa im poželimo i danas još jednu pobjedu – sretno Zlatku, Luki i svima drugima, navijat ćemo za vas svom snagom”, napisao je Rudan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari