A ŠPICA JE SEZONE...

Na ovom kvarnerskom otoku crne udovice izlaze sa svih strana: ‘Ulaze nam i u dvorišta i kuće!’ Ima li protuotrova?

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U slučaju da ovaj otrovni pauk nekoga ugrize, ne znači da treba protuotrov. Prvenstveno se liječi mjesto ugriza, a simptomi mogu biti različiti. Pitali smo i gdje ima protuotrova za ugriz zmija otrovnica

Strah se uvukao među Rabljane koji posljednjih mjesec dana viđaju crne udovice te je neobično da ih ima i u dvorištima i kućama, da hodaju po terasama, ulaze u kamine.

Rabljanka je čak snimila video na kojem se vidi crna udovica koja joj je ušla u kuću. Kaže da ovaj pauk nije ništa novo na njihovu otoku te da su na njih naviknuli, ali joj se nije svidio odgovor o tome ima li protuotrova za crnu udovicu u slučaju da pauk nekoga ugrize.

Kontaktirala je ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ministarstvo zdravstva te pitala ima li protuotrova. Tvrdi da je saznala da u cijeloj županiji nema protuotrova. “Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protuotrova za ugriz crne udovice”, rekla je za 24sata.

RTL Danas.hr je provjerio je li tome tako te je kontaktirao županijske zavode za hitnu medicinu, kao i bolnice s pitanjem – imaju li protuotrov za slučaj ugriza crne udovice.

Iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije odgovorili su da nemaju protuotrova, kako za ugriz crne udovice, tako ni protiv ugriza zmija otrovnica.

Ipak, dali su preporuku što napraviti ako nekoga ugrize neotrovni pauk: “I u slučajevima uboda neotrovnih pauka normalno da na mjestu uboda dođe do lokalne reakcije, crvenila i oticanja uz svrbež. Tada je dovoljno stavljati hladne obloge i popiti antihistaminik dostupan u ljekarnama, a pomoć liječnika zatražiti tek u slučaju pojave sustavnih simptoma poput temperature, mučnine, povraćanja i proljeva.”

Iz Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije također potvrđuju da nemaju protuotrova za ugriz crne udovice, kao ni protuotrove za ugrize zmija otrovnica, ali to je zato što se, navode, protuotrovi daju u bolnicama.

Oni su udijelili savjet što napraviti kad ugrize zmija: “Nakon ugriza zmije, za koju se pretpostavi da je otrovnica, ne smije se podvezivati mjesto ugriza ako se radi o ekstremitetu (ruka ili noga), isisavati otrov, zarezivati niti lediti ranu. Potrebno je imobilizirati ako se radi o ekstremitetu te se javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu gdje se osigura nadzor i transport u bolnicu”.

No protuotrova za ugriz crne udovice nemaju ni u Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, pišu 24sata.

Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije odgovorili su da, prema pravilima struke, nije uputno da se prilikom uboda crne udovice nužno primjenjuje protuotrov. “Stoga, u našim se ordinacijama u tom slučaju prvenstveno liječe simptomi uboda koji su kod pacijenata različiti. U slučaju uboda kod visokorizičnih pacijenata gdje liječnik procijeni kako postoji potreba za davanjem protuotrova, isti se upućuju Zavodu za hitnu medicinu”, naveli su iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, prenosi RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari