'IMAJU STRUČNJAKE, ALI...'

Na ‘plastiku’ u Tursku: Bagatin otkrio: ‘Svaki peti dolazi zbog sekundardne korekcije’

‘Pacijenti se najčešće odlučuju na operacije u inozemstvu zbog nižih cijena i dostupnosti. U Turskoj ima vrhunskih estetskih stručnjaka pa mogu shvatiti zašto je Turska jedna od najpopularnijih destinacija za estetske zahvate’

Plastične operacije, estetske korekcije, botoksi, fileri… nisu novost. Međutim, zadnje vrijeme priča je sve više. Onih dobrih, ali i loših. Brojne poliklinike u Srbiji, BiH, Turskoj i mnogim drugim zemljama nude zahvate po znatno nižim cijenama nego u Hrvatskoj u koje je uključen i boravak u hotelu. Ali, sve više se pojavljuju priče o lošim operacijama u inozemstvu nakon kojih su pacijentice jedva izvukle živu glavu. Redovito moraju ponavljati i ponovno plaćati zahvate kad se vrate kući.

Žena iz Velike Britanije htjela se osjećati bolje. Sjela je na avion i odletjela u Tursku na “brazilsko podizanje stražnjice” koje joj je trebalo promijeniti život. Operacija je u Turskoj bila je tri puta jeftinija nego u Engleskoj. Žena je umrla na stolu. Pisali smo i o Hrvatici koja je jedva preživjela liposukciju i abdominoplastiku u Turskoj. Zahvat je bio prije četiri mjeseca, a ona se još bori s otvorenim ranama.

Dr. Dinko Bagatin otkrio nam je u kojoj mjeri popravlja tuđu štetu:

“Oduvijek je bilo takvih pacijenata. Možemo reći da ih je u zadnjih nekoliko godina ipak više s rastom popularnosti medicinskog turizma. Pacijenti se najčešće odlučuju na operacije u inozemstvu zbog nižih cijena i dostupnosti. U Turskoj ima vrhunskih estetskih stručnjaka pa mogu shvatiti zašto je Turska jedna od najpopularnijih destinacija za estetske zahvate”, rekao je i dodao da treba imati na umu, a to je nešto što naglašava svim svojim pacijentima, da se dobro raspitaju i upoznaju kirurga kod kojeg žele raditi bilo kakav zahvat.

“Stručnost je ovdje najbitnija. Pacijenti mi znaju dolaziti po nekoliko puta na konzultacije jer imaju dodatnih pitanja i bitno mi je da im kao doktor ulijem sigurnost”, naglasio je.

“Mogli bismo reći da 1 na naših 5 pacijenata dolazi na sekundarnu korekciju zbog nezadovoljavajućih rezultata, loših estetskih ishoda ili medicinskih grešaka koje zahtijevaju dodatne intervencije”, rekao je stručnjak. Srećom, dodaje, u Bagatinu nisu imali pacijente koji su trebali bolničko liječenje. Ipak, upozorio je:

“Savjetujem svima koji se odluče na estetsku operaciju u inozemstvo te primijete da nešto nije u redu, da svakako što prije potraže hitnu medicinsku pomoć”. Nije dovoljno samo se raspitati. Potrebno je provjeriti je li kirurg kod kojeg želite napraviti zahvat specijaliziran za plastičnu kirurgiju, ima li odgovarajuće certifikate i dozvole.

U nekim zemljama regulacija može biti slabija, koliko god se to činilo pacijentima potencijalno nemoguće.

“Nažalost, mogli smo vidjeti primjere u kojima su se ljudi predstavljali kirurzima makar uopće nisu imali završene Medicinske fakultete ni specijalizacije. Zvuči nemoguće da se takve stvari događaju u 21. stoljeću, no opreza nikada dosta. Izbjegavajte klinike bez jasnih referenci ili sa slabom prisutnošću u međunarodnoj zajednici plastične kirurgije”, savjetovao je.

Bitno je čitati recenzije pacijenata i pitati za preporuke. Danas postoje brojne platforme i grupe gdje možete vidjeti rezultate i iskustva pacijenata diljem Hrvatske.

“I zadnje, što bih volio naglasiti svima onima koji planiraju estetski zahvat – imajte realna očekivanja. Ponekad pacijenti dođu s željenim rezultatima koji uopće nisu mogući s obzirom na njihovu problematiku”, dodao je.

Plastična kirurgija nije čarobno rješenje i zbog toga je jako bitno temeljito razgovarati s kirurgom o vašim očekivanjima i mogućnostima. Doktor Bagatin otrkio je i koje su plastične operacije trenutno najpopularnije.

“Što se tiče lica možemo reći da su tu najpopularniji zahvati rinoplastika (operacija nosa), blefaroplastika (operacija kapaka) i Face Lifting, dok je kod zahvata na tijelu vodeća operacija grudi, a prati je abdominoplastika i liposukcija”, kaže stručnjak.

Međutim, sve više pacijentica dolazi na takozvani “Mommy makeover” gdje se istovremeno radi liposukcija, abdominoplastika i povećanje te podizanje grudi. Na taj način vraćaju pacijentici definiciju i konture tijela koje su se izgubile nakon poroda.

Bagatin kaže da su cijene u hrvatskim poliklinikama približno jednake, a što se tiče poliklinika po Turskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini trebalo bi svakako provjeriti.

“S obzirom na to da je danas tržište estetske kirurgije dosta rašireno i popularno, uvijek je pametno ulagati u sigurnost i kvalitetu, a ne birati isključivo kliniku na temelju niskih cijena”, rekao je i poslao posebno upozorenje:

“Nemojte odlaziti u iznajmljene stanove na aplikaciju dermalnih filera ili Botoxa. S razlogom postoje registrirani proizvođači dermalnih filera i Botoxa u Hrvatskoj koje izvode licencirani liječnici. Vi kao pacijent morate dobiti označeno što vam je aplicirano kada se podvrgnete takvom zahvatu, kao što i kod operacije povećanja grudi, morate dobiti serijski broj i garanciju implantata koji su vam stavljeni”, kaže stručnjak.

“To su ozbiljne stvari koje idu pod vašu kožu i nalaze se u vašem tijelu. Odluka da se podvrgnete estetskom zahvatu nije samo pitanje ljepote, već prvenstveno zdravlja i sigurnosti”, zaključio je, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja