Na sjeveru prosvjed protiv “divljih” Roma: ‘Dosta je terora, želimo normalan život’

Građani i organizatori žele upozoriti na manjkavost sustav koji je, prema njima, zakazao kada je riječ o Romima

U Čakovcu je počeo je prosvjed pod nazivom “Za normalan život” kojeg organizira grupa građana iz Ulice Ante Starčevića u Pribislavcu.

Građani i organizatori žele upozoriti na manjkavost sustav koji je, prema njima, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici, javlja eMeđimurje.

Mi ovdje imamo previše problema. Ovo je produkt nerada. Međimurski čovjek nije zaslužio da ga se gazi i maltretira. Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina. Pokušavalo se s peticijama, sva ministarstva i kabineti su upoznati s našim problemima. Mi sad moramo izaći na ulicu i umjesto njih raditi posao za koji su oni plaćeni. Oni taj problem ne žele niti shvatiti”, kazao je Alen Pancera, jedan od organizatora i nastavio:

“Na socijalnoj skrbi sam pokazao slike djeteta kojeg stavljaju preko ograde. Da je to moje dijete, socijalna služba bi odmah reagirala. Ovo nije govor mržnje, niti koga mrzimo, samo želimo u 21. stoljeću živjeti normalan život kao oni u Istri i Dalmaciji. Borio sam se za neku ljepšu i bolju Hrvatsku. Nismo mi krivi nego institucije koje problem stavljaju pod tepih. Ovdje se nećemo dijeliti na crvene i plave. Mi moramo kao narod izaći na ulicu i natjerati institucije da rade svoj posao. Kad sam bio u uredu županije, čovjek je igrao sam sa sobom šah. I onda im je krivo kad ih nazivaju uhljebi. Sposobni su otišli iz Hrvatske jer više nisu mogli gledati ovaj jad. Međimurski čovjek više ne može proći kroz park u centru jer se boje. Ne moram vam to govoriti. Mi Međimurci to znamo.”

Dodao je da policija više ni sama sebe ne može zaštititi, a kamoli njega i sugrađane.

U Europi ljudi, vjerujem, nemaju te probleme. Ja ne kažem da je cijela policija kritična. Policija zna te delikventne. Ja se pitam zašto ih policija ne ukloni. Oni policiju tuku, nas tuku. Kako će policija intervenirati kad se boji ući u ta naselja? Policija ni sebe više ne može zaštititi, a kamoli će mene. Policija je stvorila ovaj problem, politika ga mora riješiti. Vidim da su se digle jučer tenzije u Saboru. I vrijeme je. Sedam posto njih napravi 70 posto sveukupnog kriminala u županiji. To vam sve govori. Oni uvijek tvrde da su to pojedinci. Nisu pojedinci u pitanju. Došli smo ovdje da se izborimo za osnovno pravo – normalan život. Ja želim i svom dvorištu u miru kavu popiti i da mi nitko ne gazi u dvorištu. Ja i svi mi koji živimo u blizini njihovih naselja to ne možemo raditi.”

“Pitam naše institucije na lokalnoj razini što rade.? Svi tu ste imali probleme koje navodim. Došli su mi dečki iz Šibenika dati podršku. To su moja razna braća s kojima sam stvarao Hrvatsku. I Međimurje je ta Hrvatska. S njima sam dijelio i dobro i zlo. Oni su došli dok neki koji žive tu tri četiri ulice dalje su rekli da to nije njihov problem. Takav je nas mentalitet. Meni su ljudi iz Šibenika rekli da bi oni taj problem riješili za tri dana“, rekao je Pancera.
Vijesti.hr, R. Đukić
Foto: Stjepan Hranilović/eMeđimurje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari