NA ŠTO SE SVE ŽALE PACIJENTI? Broj žalbi na liječnike porastao za 75 posto!

Punu godinu i pol Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata nije u funkciji, pa je sav teret nezadovoljnih pacijenata na županijskim Povjerenstvima. Prošle godine pune ruke posla s prijavama protiv liječnika imali su u Zagrebu, gdje se broj pritužbi povećao za čak 75%

I u liječničku ordinaciju moguće je ući s osmijehom. Marija za svoju doktoricu bira samo riječi hvale, ali nikako ne zaboravlja negativna iskustva iz drugih bolnica.

“Na hitnu sam došla i doživjela sam jednu neugodnost. Rekli su mi da ne bi trebala dolaziti ondje jer pripadam u Dubravu. Rekla sam im da ne mogu čekati i sad natrag ići u Dubravu i da sam zato došla kod njih”, ispričala je pacijentica Marija Troskot.

Slučaj nije prijavila, jer nije ni znala komu.

“Nismo dobro informirani. Nismo mi potaknuti da se žalimo na povjerenstvo, ako smo nezadovoljni”, kaže Troskot.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata postoji cijelo desetljeće, a prošle je godine broj prijava povećan za 75%. Stigle su 154 pritužbe pacijenata i to na: dugo čekanje pregleda i spor rad liječnika. Tuže se da sestre ne odgovaraju na telefonske pozive u za to predviđeno vrijeme. Smeta im i neprimjereno ponašanje i vrijeđanje maloljetnih pacijenata, naplaćivanje usluga koje se ne plaćaju i primanje pacijenata preko reda.

“Uvijek ima izdvojenih pojedinaca koji u principu imaju ili nerealna očekivanja ili im je loš dan, ili imamo lošu komunikaciju. A to se sve s malo mirnoće i ljubaznosti može riješiti”, komentira liječnica obiteljske medicine Tajana Lovnički-Kontent.

A upravo je ljubaznost ono što Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata mahom navode nezadovoljni.

“Što se tiče doktorice Kontent i na Črnomerec ću ići za njom! Stručna je, povjerenje imam 120% u nju. Odličan je dijagnostičar. Cijela naša familija je kod nje”, kaže pacijentica Božica.

Povjerenstvo za prava pacijenata blisko surađuje s Koalicijom udruga u zdravstvu, čiji predsjednik povećanje pritužbi za 75% tumači ovako:

“Mislim da je jedan od razloga što su se pacijenti oslobodili pa su konačno krenuli prijavljivati neke nepravilnosti koje im se događaju u zdravstvenom sustavu. Oslobodili su se straha od liječnika: ako prijavim nešto da neću dobiti uslugu”, smatra Ivica Belina.

Tijekom cijele godine nije stigla ni jedna pritužba zbog primanja mita, ali među onima za neprimjereno ponašanja liječnika jedan je slučaj zbog čvrstih indicija o pedofiliji prijavljen DORH-u.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari