NOVI PODACI

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 11 novooboljelih, ukupno 2112

Photo: Damjan Tadic / CROPIX/POOL

Preminule su tri osobe unazad posljednjih 24 sata

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu na redovnoj je konferenciji za medije od 14 sati obavijestio javnost o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Unutar 24 sata 11 je novooboljelih i preminule su tri osobe.

U Hrvatskoj imamo ukupno 2112 zaraženih osoba, od kojih se oporavilo njih čak 1560, a preminulo ih je 83.

“Pozitivnih doktora medicine je 79, sestara i tehničara 94 i ostalih zaposlenika 53, što čini 226 pozitivnih, a u samoizolaciji su 43 doktora medicine, 136 medicinskih sestara ili tehničara, a ostalih zaposlenika 30, što je ukupno 209 ljudi”, kazala je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Zbog izrazito povoljne situacije, počelo je ublažavanje mjera i trenutno smo u  drugoj fazi, s tim da je od 11. svibnja planirana treća.

“Uplovljavanje u Hrvatsku jahtama dužima od 24 metra dopuštamo, ali zbog remonta ili popravaka”, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a potom je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak progovorio o svadbenim svečanostima:

“Proširili smo sudionike. Sad i obitelj može, ne samo uža obitelj. Naravno, vrijede i sve mjere kao inače. Same svadbene svečanosti još nisu dopuštene, samo vjenčanja u crkvama i matičnim uredima. Fešte nema.”

Objasnio je i što je s onima koji su se odlučili za umjetnu oplodnju.

“Bio sam u kontaktu s prof. Šimunićem koji bi Hrvatska propisala za to. Napravljen je vrlo detaljan okvir za to, mi smo odmah to odobrili. Sad je potrebno da Ministarstvo zdravstva izda dopuštenje da to krene. Trenutno ne znam kod koga je taj predmet, ali sam siguran da će vrlo brzo to krenuti”, kaže Capak.

Promjene se tiču i bolničkih pregleda…

“Pratimo na dnevnoj bazi sve usluge. Jutrošnji rezultati govore da idemo u dobrom smjeru. S nekim bolnicama smo razgovarali, osim gužvi na trijaži, više ne bi smjelo biti problema. Ako negdje ne postižemo broj koji smo si zadali i zaostatke lista, onda će se odmah uključiti i privatni zdravstveni sustav. Oni su već počeli raditi kao i javni sustav”, naglasila je Grba Bujević.

Francuska navodno ima saznanja o nultom pacijentu koji je bio prisutan u zemlji na samom kraju prošle godine.

“Pročitala sam da je to bilo potkraj prosinca, jedna osoba je bila u kontaktu s radnicima u Kini. Epidemiološki je to očekivano. To je faza gdje će svi pretraživati svoje banke seruma. I Hrvatska će to istraživati. Mi smo gotovo 20 dana i nešto više radili testove bez ijednog pozitivnog. Teorijski je moguće da je netko bio u kontaktu s nekim zaraženim već prije”, pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

“Ako spominjemo da bi drugi val trebao biti ove jeseni, ima jako puno istraživanja, 71 cjepivo je u ispitivanju. Jako je puno lijekova, nijedan od njih dobio ocjenu za učinkovitost, prije nekoliko dana je to dobio Remdesivir. Taj lijek nije pokazao jače nuspojave i ima određene pozitivne učinke. Sigurno do jeseni neće moći biti cjepivo ili lijek ispitani da bi mogli biti proglašeni 100 posto neškodljivim ili učinkovitim. Bez tri godine ne možemo biti sigurni da je neki lijek ili cjepivo sto posto učinkovito ili neškodljivo.”

Objasnila je i tri faze nakon kojih se može reći da imamo siguran i učinkoviti lijek ili cjepivo.

“Po normalnom postupku riječ je o tri, pet i deset godina, a po ubrzanom postupku godinu do dvije”, izrekla je Markotić.

Koronavirus se “probio” i na splitske Firule

“Znamo za tog pacijenta koji je na listi pozitivnih, a prije nekoiko dana smo imali pozitivnu medicinsku sestru s tog odjela. Dogodio se prijenos virusa koji otežava rad tog odjela jer moraju mnogi u izolaciju, a pacijenti moraju biti premješteni. Bitno je da je otkriveno to i da tih kontakata ne bude previše. Rekao bih da je u ovom slučaju situacija pod kontrolom. Obrađuju se njihovi kontakti, bit će testirani. Ne znam koliko je pacijenata u samoizolaciji”, navodi Capak.

Sportska natjecanja vrlo brzo bi mogla početi, ako se nastavi ovako pozitivno stanje u zemlji.

“Trajno smo u kontaktu i imali smo sastanak vezano uz sportske događaje. Dogovorili smo redoslijed prioriteta, rekli smo naše okvire, faznost, postupnost i oprez. Natjecanja još nismo razmatrali, odnosno, njihov početak. I ne razmišljamo još o tome, i nećemo do sredine svibnja. Ipak, vrlo brzo će sportaši biti stavljeni na dnevni red. Bilo je malo nerazumijevanja oko rekreativnog sporta, kao igrališta za građane”, pojasnio je Capak.

Osvrnuo se ravnatelj HZJZ-a na mogućnost održavanja parlamentarnih izbora.

“Teško pitanje… S obzirom na to da o tome nismo razgovarali i diskutirali ga. Mnogo je pitanja koje treba definirati, od predizbornih skupova do čina glasanja. U ovom trenutku ne znam precizan odgovor, ali u svakom slučaju, epidemiološka situacija trebala bi biti povoljna, kao u ovom trenutku. Nismo riješili još mnoge koji su kontakti i u samoizolaciji, vidjet ćemo kako će to ići.”

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari