KONFERENCIJA STOŽERA

Nacionalni Stožer zabrinut: ”Scenarij za 3. val pišemo sami…” Beroš: ”Znam da sam već dosadan, ali…”

Foto: Mateo Levak/Riportal, Pixell

Sa sat i 40 minuta zakašnjenja od uobičajenog termina započela je sjednica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Primarijus Vera Katalinić Janković pročitala je ranije priopćene podatke o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata.

Krunoslav Capak govorio je o aktualnoj situaciji. Tjedan dana prije imali smo 150 novooboljeli od 2521 testiranih, a tjedan prije 129 od 2563 testirana. U ovom tjednu imali smo ukupno 9733 novooboljela, a u prošlom 6615. Brojka je za 47 posto veća u ovom tjednu. 14-dnevna incidencija u Hrvatskoj je 399,9. Po stopi 14-dnevne incidencije, Hrvatska je na 9. mjestu, a po stopi smrtnosti na milijuna stanovnika je 1447, što nas stavlja na 18. mjesto ljestvice EU. Udio pozitivnih sluajeva u broju testiranja je 10,5 u zadnjih 7 dana je bio 18,5, a uzadnjih 14 dana 16,5 posto. HALMED je zaprimio 2075 sumnji na nuspojave, piše Net.hr

Ministar Vili Beroš je ponovio da sami određujemo svoju sudbinu u borbi protiv zaraze te da to stalno treba naglašavati.

Davor Božinović je rekao da je bitno napomenuti da su postojeće mjere ozbiljne, a o njihovoj primjeni se može razgovarati. Ne možemo biti zadovoljni situacijom, brojevi rastu. U četvrtak bi trebale stupiti na snagu nove mjere, jer 31.3. istječe aktualna nacionalna mjera. razmotrit ćemo sve mjere na nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vrijediti do sredine travnja. Stalno ćemo pratiti razvoj epidemije. Ako se pokaže situacija, mjere koje će biti donesene 1.4. moći će se mijenjati i prije 15.4. Moramo konstatirati da u žušanijskim stožerima imamo šaroliku situaciju. Imamo stožera koji su vrlo aktivni i potpuno posvećeni ostvarenju cilja, a s druge strane taj entuzijazam nije prisutan kod svih.

Ne bismo išli predaleko od onih mjera koje je stožer prihvaćao od drugih stožera, jer bi se moglo dogoditi da se kod njih ranije poprave brojke, pa ne bi bilo oportuno kažnjavati takve stožere. Nije tajna kako se taj virus širi i kako ga se spriječava. Ako se tome posvetimo u potpunosti, onda ćemo imati bolju situaciju. Ako na lokalnoj razini postoji dobra organizacija, može se sačuvati epidemiološka situacija u mjeri u kojoj ne bi bilo fer ili oportuno stanovnicima nekog grada ili otoka nametati strože mjere od kojih sami imaju i za koje su se izborili vlastitom organizacijom.

Prošle godine je bila posebna situacija, jer je bio lockdown, ali sada Nacionalnom stožeru nije došao takav upit, rekao je Božinović o procesiji na Hvaru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari