NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Nadanu Vidoševiću će uzeti 35,5 milijuna kuna: Najprije ‘čiste’ sve račune, a onda ide – prodaja nekretnina

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Na koji način ide naplata protupravno stečene imovinske koristi, pojasnio je odvjetnik Nediljko Ivančević

Osim same zatvorske kazne od osam godina za Nadana Vidoševića u aferi “Remorker”, najviše pažnje izaziva milijunski iznos koji je lažnim fakturama nezakonito uzeo iz Hrvatske gospodarske komore. Radi se o 35,5 milijuna kuna, koji su nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu dosuđeni HGK-u u imovinskopravnom zahtjevu od 35,5 milijuna kuna, pišu RTL Vijesti.

Njih će se po pravomoćnosti presude naplatiti od optuženog Vidoševića, a osim toga morat će vratiti “Krašu” novac kojim je kupio bager te umjetničke skulpture koje je također kupio novcem izvučenim iz HGK-a.

Na koji način ide naplata protupravno stečene imovinske koristi, za Slobodnu Dalmaciju je pojasnio odvjetnik Nediljko Ivančević, koji je prije prelaska u privatnu praksu bio općinski državni odvjetnik u Splitu i zamjenik županijskoga državnog odvjetnika.

VIDEO DANA:

Čekati pravomoćnost

“Način naplate je stvar presude. Ako je u njoj kazano da se oduzima protupravno stečena korist na zahtjev USKOK-a, tj. ako to izrijekom piše u presudi, onda se uplaćuje u korist državnog proračuna. Državno odvjetništvo ima Građansko-upravni odjel koji se brine o imovinskim interesima RH, a imovinski interes proizlazi iz presude.

Znači, ako je oduzeto od njega na zahtjev tužitelja, onda je to u korist proračuna RH, onda navedeni odjel DORH-a provodi postupak naplate. Naravno, za bilo kakvu naplatu treba čekati pravomoćnost presude. Uvijek možemo očekivati da se žali USKOK, primjerice, ako smatra da su u postupku izvedeni dokazi iz kojih proizlazi da je optuženi sebi pribavio i više imovinske koristi.

U ovom slučaju, kako je sud dodijelio HGK-u imovinskopravni zahtjev, onda će oni morati voditi računa o naplati po pravomoćnosti presude. U fazi naplate, najprije se namiruje od onoga što se ima pod zalogom, što je osigurano mjerom osiguranja tijekom kaznenog postupka, a onda nakon toga od ostale imovine.

Najprije se uzima novac s računa, a zatim se ide u prodaju nekretnina i pokretnina. Treći model naplate štete je kada se u presudi oštećeni uputi u parnicu za naknadu štete te se provodi novi sudski postupak”, kazao je.

Mjera osiguranja. tj. blokada imovine, standardna je procedura kojom se osigurava oduzimanje nepripadajuće imovinske koristi nakon pravomoćne presude. Ako osuđenik sam ne plati, pokreće se ovrha.

Tijekom suđenja Nadanu Vidoševiću i ostalima USKOK je podnio prijedlog za oduzimanje imovinskopravne koristi, ali kako je HGK, kao oštećenik, podnio imovinskopravni zahtjev, oni su imali pravo prednosti. Stoga je njima i dosuđen navedeni iznos koji će oni naplatiti ovrhom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari