NADZIRANJE MJERA

NADZIRANJE MJERA: Smije li policija ući u crkvu? ‘To nije preporučljivo… crkva je zaštićena od policijske kontrole’

Ilustracija (Riportal/M.L.))

Ograničenje javnog okupljanja na 25 osoba u svim crkvenim prostorima je nelogična mjera

​Može li, s obzirom na specifičan položaj Katoličke crkve i Ugovore koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom policija ulaziti u prostorije crkve tijekom vjerskih obreda i nadzirati drže li se svećenici i vjernici toga ograničenja? Uživa li Crkva nepovredivost crkvenog prostora od ulaska policije, poput onog koju primjerice imaju diplomatska predstavništva ili u određenoj mjeri sveučilišta?

Odvjetnica Zvjezdana Znidaršić Begović koja je u brojnim slučajevima pravna zastupnica Katoličke crkve rekla je za Jutarnji list da je prema Ugovoru o pravnim pitanjima između Svete stolice i Republike Hrvatske (prvi od ukupno četiri ugovora) Hrvatska zajamčila Katoličkoj crkvi nepovredivost mjesta za bogoštovlje – crkava, kapela te crkvenih prostora. Članak 7 toga ugovora definirao je, međutim, neke iznimke kad državna tijela mogu stupiti u crkveni prostor hitno i bez najave crkvenim vlastima.

“Samo zbog posebno važnih razloga nadležna tijela mogu poduzeti sigurnosne mjere na tim mjestima i bez prethodne obavijesti nadležnih crkvenih vlasti ako je to hitno zbog zaštite života i zdravlja i spašavanja dobara od posebne povijesne i kulturne vrijednosti.”

Znidaršić Begović objašnjava: “Znači, državne vlasti mogu nadzirati prostor crkve samo ako je hitno i ako je posrijedi zaštita života. Tu se sad postavlja pitanje interpretacije što je to hitno i u kojim situacijama predstavnici države mogu nenajavljeno dolaziti i pregledavati prostor crkve”. Ona smatra da je ograničenje javnog okupljanja na 25 osoba u svim crkvenim prostorima nelogična mjera jer nije isto ograničiti okupljanje na 25 osoba u maloj kapelici u Vlaškoj ulici u Zagrebu ili u katedrali ili u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, gdje može doći višestruko više ljudi i držati potreban razmak.

Bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko nam je rekao da predstavnici države mogu upasti u prostor crkve ako tragaju za osobom za koju osnovano sumnjaju da je počinila kazneno djelo za koje je predviđena kazna veća od pet godina zatvora, bilo da je riječ o pripadniku klera ili osobi koja se skriva na prostoru crkve.

“Međutim, upadanje policije u crkvu u ovakvim situacijama radi kontrole provedbe protuepidemijskih mjera nije preporučljivo jer je crkva zaštićena od policijske kontrole”.

To, međutim, ne znači da u ovim okolnostima u crkveni prostor ne može ući službena osoba iz Civilne zaštite koja je zadužena za kontrolu provedbe mjera i upozoriti svećenika ako se te mjere krše.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari