A I ŽIVOT JE LJEPŠI

Video | Nagykanizsa više nije šoping meka za Hrvate. Sada Mađari dolaze k nama. Barem po gorivo

Sve zajedno u Mađarskoj ima otprilike 50 tisuća Hrvata. U području od granice do Kaniže ima ih otprilike šest tisuća. Problem je, kažu, što mladi odlaze

Niti dva sata vožnje od Zagreba nalazi se Nagykanizsa ili Velika Kaniža. Prije 20 godina bila je to apsolutna meka šopinga za kontinentalnu Hrvatsku, a sad je od cijele trgovine ostala samo srednja trgovačka škola. Zašto Hrvati više ne kupuju u Mađarskoj i kako Mađari žive, provjerila je Petra Mlačić Vučemilović-Jurić.

Ne samo to što se jako dobro snalaze, nego su i prilično povezana zajednica. Sve zajedno u Mađarskoj ima otprilike 50 tisuća Hrvata. U području od granice do Kaniže ima ih otprilike šest tisuća. Problem je, kažu, što mladi odlaze. Međutim, ovdje su mladi Hrvati iz Mađarske iz tamburaškog sastava koji su došli ovamo samo zbog nas. Dok oni sviraju, ja ću dočekati svog večerašnjeg gosta Lacija Gulasa. Dugogodišnjeg bivšeg novinara, dakle bivšeg kolegu koji, kako kaže, u ovom trenutku spava u Mađarskoj, a živi u Hrvatskoj.

“Kao što ste rekli, živim u Hrvatskoj i u Mađarskoj, ali spavam u Mađarskoj.”

Prvo važno pitanje gdje točite gorivo? S obzirom na to da je današnja cijena pokazala da je u Hrvatskoj četiri centa jeftinije nego u Mađarskoj.

“I još više je jeftinije tako da u Hrvatskoj točim gorivo i u službeni auto i u privatni.”

Dakle, zaista više nema onoga da Hrvati dolaze u Mađarsku u šoping. Sve je obratno?

“Dolaze, dolaze, ali nemaju dovoljno informacija. Zbog toga dolaze ovamo, a mislim da se vraćaju razočarani.”

Ima li ovog obrnutog, gdje Mađari ipak dođu u neke jeftinije trgovine u Hrvatskoj u ovom trenutku?

“Evo za sada, što znam što je jeftinije u Mađarskoj, to je pivo i sok, a sve drugo u Hrvatskoj je isplativije.”

Kada se to dogodilo u Mađarskoj? Govore nam da je u posljednjih pet godina skočila cijena života za tridesetak posto. Je li to bilo lani, preklani?

“Da, to je krenulo od korone. Kada je bila korona, to je skočilo sve gore. Onda su se malo umjetno stvari odvijale, dakle utjecaji i politike i svega toga. Dakle, pozivali su se i na rat i na sve to. Ja mislim da su to iskoristili i trgovci i proizvođači da povećaju cijene.”

Vjerujem da vas nije strah pričati. Danas smo pokušali doći do bilo koga tko može barem malo s nama komentirati politiku? Nitko nije htio spomenuti Orbána. Zašto je to tako?

“Ne znam. Ne znam zašto je to tako. Najvažnija pozadina je toga da državna televizija ima takozvani monopol i oni lansiraju samo one vijesti koje su za Vladu povoljne.”

To je ta informacija o tim slobodama medija koji su zaista na niskoj razini u Mađarskoj, vi to osjetite?

“To je problematično pitanje. Ljudi dobiju neke informacije koje oni misle da treba. Nemaju pogled na cjelokupni život.”

Sveukupno, ako usporedite život u Hrvatskoj i život u Mađarskoj ne samo po cijenama, nego i po kvaliteti života. Što vam se čini gdje se bolje živi?

“To je teško, to je kao pitanje prosjeka. Što se tiče životnog stila, ja mislim da je u Hrvatskoj puno ljepše živjeti nego u Mađarskoj.”

Hvala vam puno. Moram reći da to lijepo zvuči kad netko kaže. Ipak, ono što sam obećala Hrvatima u Mađarskoj da ću reći da im je jako važan most preko Mure i da se nadaju da će se i to dogoditi u sljedećih nekoliko godina, što će još više povezati Hrvate, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari