JEFTINA KAVA U SKUPOM PARIZU

Video | Najfiniji kroasani, Eiffelov toranj i kava za jedan euro! Trebaju li hrvatski kafići krenuti pariškim stopama…

Nekada smo omiljeni napitak u kafiću plaćali pet, šest kuna, a sada se cijena penje do isto toliko eura. No i u najskupljem gradu u Europi kavu i dalje možete popiti za jedan euro! Da, u Parizu postoje kafići i restorani koji služe kavu za manje od nekadašnjih 8 kuna. Ne doduše u svakom kafiću, ali gradsko vijeće želi da ih bude što više pa na društvenim mrežama objavljuju popis svih onih koji tu opciju nude. Kako do jeftine kave u skupom Parizu ali i hoće li Hrvatska francuskim stopama?

Ima najbolju modu, najfinije kroasane, Eiffelov toranj i Mona Lisu. Zovu ga gradom ljubavi, ali slovi i kao drugi najskuplji grad na svijetu. I možda je Pariz doista skup po mnogočemu, no ne i kad se radi o kavi koja se u glavnom gradu Francuske za samo jedan euro može popiti na više od 80 mjesta diljem grada.

A svi kafići, restorani i bistroi koji to nude vide se na interaktivnoj karti koju je napravilo pariško gradsko vijeće. Vlasnica kafića u Parizu Esra Acik kaže da to već dugo postoji i da se kava po toj cijeni može naći posvuda.

“U Francuskoj postoje dvije različite cijene kave, jedna cijena je kad sjednete, a druga cijena kad ste na šanku. Mislim da se ove kave od jednog eura odnose na ove koje se piju isključivo na šanku”, objašnjava Francuz u Hrvatskoj Julien Renault.

Bilo za stolom, bilo na šanku, kava za euro može se pronaći u samom centru grada. Dobro, možda se tako jeftina kava ne može pronaći u blizini Eiffelovog tornja, ali može doslovce pored Louvrea.

Nisu lokali koji to nude nekakve birtije ili krčme. Radi se o pristojnim i uređenim mjestima te dobro ocijenjenim restoranima i barovima. I dok se u jednom od najskupljih gradova na svijetu kava za jedan euro može popiti na čak 80 lokacija, u centru Zagreba, gdje kava ide i iznad 3 eura, to i nije baš slučaj.

Ali da bi se Zagreb mogao ugledati na Pariz smatraju oni koji na kavi guštaju satima Hrvati. “U Hrvatskoj postoji kultura pijenja kave, to svi znamo, sjedimo 2 sata na jednoj kavi, tako da mislim da bi definitivno bila dobra ideja”, ističe Katarina.

Da bi jedan euro bila sasvim dobra cijena kave slaže se i Iris. “Ne znam je li uopće bila tako u zadnjih par godina, vjerojatno i viša”, kaže. A pariška ideja primamljiva je i strancima koji su u Zagrebu također primijetili da omiljeni topli napitak, i nije baš jeftin.

“Mislim da je to malo preskupo. To je samo voda i nekoliko zrna, tako da je jedan euro okej”, dodaje Steff iz Nizozemske. Njegova sunarodnjakinja Livia priznaje da je u Nizozemskoj kava puno skuplja pa bi cijena od jednog eura bila dobra za većinu ljudi. S tim se slaže i Zander iz Južnoafričke Republike.

Unatoč tim, nazovimo, uobičajenim cijenama kave, kafići su ipak puni, kaže nam konobarica Valentina Kosinec. Ali priznaje da bi ih niža cijena kave, poput one u Parizu, dodatno napunila.

“Mislim da bi svi kafići da je cijena jedan euro definitivno puno bolje radili i bio bi i viši promet”, kaže Valentina. Tako misle konobari koji kavu prodaju u godini velikih poskupljenja kada čak ni Francuzima u Hrvatskoj nije do kave.

“Mislim da kava nije toliko bitna. Osim voća, povrća i mesa, u Hrvatskoj su sve namirnice puno skuplje nego u Francuskoj, a to nije normalno”, objašnjava Julien s početka priče.

Komunikacijski stručnjak s druge nam strane govori da se ovdje radi o marketinškom triku. Sve je usporedio s crnim petkom.

“Dakle vi možete kupiti određeni proizvod po niskoj cijeni, on će vas izmamiti da izađete iz stana i odete ga kupiti. Ali usput ćete kupiti još nekakve dodatne stvari. Vjerojatno računaju sa tim, ako vi kupite kavu za 1 euro da ćete usput naručiti nekakav francuski kroasan, pecivo, sok” poručuje Petar Tanta i dodaje da ćevaš račun onda biti puno veći od jednog eura, prenosi Danas.hr.

I samim time što danas uopće pričamo o pariškoj kavi za jedan euro i što o tome danima čitamo posvuda, znači da je Pariz u svom marketinškom naumu uspio. Au revoir!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari