BAKA MARA GABELICA

Najstarija Hrvatica primila cjepivo u 107. godini: ”Cipila sam se onom Astrom i evo me žive i zdrave”

Foto: Unsplash

Baku Mara Gabelica iz Zmijavaca kod Imotskog je najstarija Hrvatica. Svoj 107. rođendan proslavit će na Malu Gospu, 8. rujna. Rođena je davne 1914. godine, na početku Prvog svjetskog rata, u Ivanbegovini u zaseoku Kujundžići.

Sa svojih 17 godina udala se u zaseok Gabelice u Podbablju za svoju prvu i jedinu ljubav, svoga Antu koji je od nje bio stariji 12 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Baka Mara je otkrila i je li se cijepila protiv koronavirusa pa je odgovor iznenadio mnoge skeptike: “Jesam, prvi put i jedva čekam sada u petom misecu primit i drugu dozu da i to skinem s glave! Ja se inače uvik cipin protiv gripe. Sada su me cipili s onom Astrom za ovu bolest, koronu, i evo me – živa sam i zdrava!”

Što se tiče zdravlja, dobro je služi, stoji na nogama, i ne samo da stoji već obrađuje i vinograd, a najbitnije – vedroga je duha. Baka ne krije niti čuva negdje svoj recept dugovječnosti kako doživjeti i 107. pa je podijelila sa svima.

“Nema ti, sine moj, tu neke velike pameti nego se moraš držati samo one pametne –​ triba malo isti, triba malo piti, triba puno raditi, triba puno plakati. Sve sam ja to prošla. Unda, puno sam radila, puno, svašta sam volila radit i manila grm, sadila duvan, šušanj kupila, dvi krave, ovce i koze uzgajala, okopavala vinograd i kumpire, loze vezala, brimenja nosila na leđima, gojila četvero svoje dice, uputila ih poštene u svit. Unda sam i klačinu palila, kupila stine, čuvala vatru tri dana, sve sam ja to sama radila… Nikad se nisam pridala!”, poručila je za kraj vedra baka Mara Gabelica, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari