JE LI IH BAREM SRAM?

Video | Nakon šokantne fotografije dvije pacijentice Ministarstvo i dalje tvrdi: ‘Ne, mi imamo i previše kreveta u bolnicama’

Da problem nije samo u sisačkoj bolnici ističe i medicinska sestra najveće bolnice u Hrvatskoj: ‘Ja ne mogu jamčiti da već danas nekoliko pacijenata neće biti zaprimljeno i smješteno na hodnik’

Fotografija dvije starije pacijentice na jednom krevetu u sisačkoj Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu šokirala je Hrvatsku, ali Ministarstvo ne misli da u Hrvatskoj nedostaje mjesta u bolnicama.

Dok se ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović još jučer ispričao i pokušao opravdati jeziv prizor gužvom, ističući kako je “u petak između 13 i 15 sati u OHBP-u je bilo preko 60 pacijenata, veliki broj teško bolesnih pacijenata kojima je trebao pregled, dijagnostička obrada, hospitalizacija”, te kako su “u tijeku od sat vremena došla tri teška bolesnika kojima je trebala reanimacija, respirator i smještaj u hitni boks”, ministarstvo ističe kako u Hrvatskoj ne postoji manjak kreveta u bolnicama.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva rekao je kako je ovakav postupak neprihvatljiv te kako je Ministarstvo zatražilo hitno očitovanje ravnatelja te će na temelju toga vidjeti postoji li potreba za postupanje zdravstvene inspekcije ili druge potrebne radnje. No potrebu za povećanjem kreveta ne vide, prenosi Danas.hr.

‘I predstavnici EK ili bilo tko kad gleda, kažu nam da imamo previše kreveta’

“Ne, ne – ne nedostaju kapaciteti, mi po svemu kad se gleda i predstavnici Europske komisije ili bilo tko kad gleda, kažu nam da imamo prevelik broj posteljnih kapaciteta”, govorio je pred kamerama državni tajnik.

No čak i u najvećoj Hrvatskoj bolnici, KBC-u Rebro, oni koji zaista i rade s pacijentima ističu suprotno.

“Bio je jedan slučaj u ustanovi u kojoj ja radim – da je pacijent bio na hodniku primljen. Zamislite! Sad, ja ne mogu jamčiti da već danas nekoliko pacijenata neće biti zaprimljeno i smješteno na hodnik”, kaže Ana Ljubas, glavna medicinska sestra.

Obzirom na to da se većina problema, pa tako i ovaj u sisačkoj bolnici, događa prvenstveno na odjelima objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dio problema svakako leži i u tome da pacijenti odlaze na hitnu i za stvari za koje ne bi trebali, no tada bar znaju da će ih netko pregledati na vrijeme. Pa i po cijenu toga da dijele krevet, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari