NAKON UKIDANJA LETEĆE HITNE: Pacijent s Lošinja do riječke bolnice putovao čak tri sata!

Samo dva dana je trebalo da se ukidanje pilot projekta hitne helikopterske službe pokaže kao pogreška. Na svojoj koži to je osjetio životno ugroženi pacijent s Lošinja koji je do riječke bolnice putovao čak tri sata jer vojni helikopter nije mogao poletjeti

Da mu je prije tjedan dana pozlilo na Lošinju – po njega bi za 17 minuta stigla leteća hitna s Krka.

No pozlilo mu je jučer – po njega je zato trebao doći vojni helikopter iz udaljenog Zagreba ili Splita. Ali vrijeme je bilo loše pa je putovao na Lošinju i Cresu kopnom, zatim u izvanredni trajekt, a onda od Valbiske dalje preko mosta do bolnice.

Već 3. dan nepostojanja hitne helikopterske službe – pokazalo se da je ona potrebna.

“To putovanje je trajalo 3 sata. Da je bio helikopter MORH-a, trajalo bi 2 sata, a da je bila hitna pomoć – sat vremena”, rekla je Senka Štrbo, Zavod za hitnu medicinu Primorsko – goranske županije.

Razlika je velika u svakom pogledu: medicinski helikopter po satu košta 44.000 kuna. Vojni gotovo 53. No s obzirom da je sporiji – cifra se za istu intervenciju penje 80.000 kuna – dakle gotovo je duplo skuplji. Hitna se u zrak dizala za 3-4 minute, vojsci treba od 20 minuta do sat vremena. Medicinski je helikopter brži, manji i lakše slijeće, a ostim toga, opremljen je jedinicom intenzivne njege – dok vojni nudi samo transport, i doslovno prijenos poljskim nosilima. Razlika je velika i u proceduri – objašnjava član splitskog medicinskog tima – na primjeru posljednje intervencije na Hvaru za koji im je trebalo 42 minute – upola kraće nego što bi posao obavio vojni helikopter.

“Do Sućurja timu iz Jelse treba 40 minuta brze i riskantne vožnje, tek nakon što ga pregleda onda ima pravo zatražiti vojni helikopter – onda se čeka 25 minuta da vojni helikopter dođe – onda još let do Splita – prošlo je sat i pol vremena”, rekao je Goran Franić, član hitnog medicinskog tima Splitsko – dalmatinske županije.

Pacijent će dulje čekati, a razlog je sramotan – zbog političke situacije u ministarstvu ne mogu dobiti svega 850.000 kuna koliko im treba.

“Rečeno nam je jučer popodne da nema novaca, ali očito da je to u ovim okolnostima veći problem, ne radi se toliko o novcu, već administrativnim rješenjima u ovom periodu privremenog financiranja”, rekao je Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja.

Državu bi u godinu dana dva vojna helikoptera koštala 7 milijuna eura – 4 opremljene leteće hitne pak u Zagrebu, Osijeku, Krku i Braču – samo 2 milijuna kuna više. Gotovo isto ćemo platiti lošiju uslugu. A tko su korisnici? Trudnice i djeca, pacijenti sa srčanim i moždanim udarom – njih 219 je spašeno u 3 mjeseca.

Mojmira Pastorčić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari