PROVJERENA KVALITETA

Napokon možemo znati kad je voće koje kupimo kvalitetno i domaće!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u četvrtak Rješenje o priznavanju oznake Dokazana kvaliteta za voće, piše Poslovni.hr

Naime, upravo je sektor proizvodnje voća bio prvi koji je prepoznao prednost nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te je u listopadu Hrvatska voćarska zajednica podnijela zahtjev za priznavanje oznake Dokazana kvaliteta- Voće.

Putem oznake potrošač će biti informiran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Sustav je osmišljen kako bi se dodatno označilo proizvode više kvalitete, a uz to štiti i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi.

Specifikacija uključuje voćne vrste jabuku, krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američku borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće – orah, lješnjak i badem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views