ZANIMLJIV EKSPERIMENT

Napokon znamo je li bolje nositi masku ili ne, rezultati istraživanja su zapanjujući: ‘Sada je jasno’

Foto: Ilustracija (Riportal)

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koje proučava može li nošenje maski spriječiti širenje zaraze

Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici Sveučilišta u Hong Kongu.

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koje proučava može li nošenje maski spriječiti nositelje koronavirusa, bez obzira imaju li ili nemaju simptome, da zaraze druge osobe.

Pod vodstvom profesora Yuen Kwok-yunga, tamošnjega poznatog stručnjaka za koronavirus, znanstvenici su stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka, javlja Hina.

Kirurške maske su stavljene između dva kaveza uz protok zraka od zaraženih životinjica prema zdravima.

Rezultati su pokazali da je prijenos virusa bio manji za više od 60 posto kada su između kaveza postavljene maske. Dvije trećine zdravih hrčaka su zaražene u tjedan dana nakon što su maske maknute.

Stopa zaraze je pala na malo više od 15 posto kada su maske stavljene na kavez zaraženih životinja i na 35 posto kada su stavljene na kavez zdravih životinja.

“Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe nose maske”, rekao je dr. Yuen novinarima, prenosi Hina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari