VAŽNA POMOĆ

Napravljena izuzetno korisna interaktivna karta “Potres 2020”; Jednim klikom do informacija tko i gdje treba pomoć, a tko je nudi

Screenshot

Nakon katastrofalnog potresa koji je u utorak pogodio šire područje Banije i Zagreba, mnogi su pohrlili pomoći nastradalima

Kako bi se pomoć što efikasnije usmjerila gdje je i najpotrebnija, izrađena je interaktivna karta ‘Potres 2020’. Kreirali su je zajedno Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom.

“Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: ‘nudim pomoć’, ‘tražim pomoć’, ‘potraga za nestalima’, ‘zbrinjavanje ljudi i životinja’, ‘opksrbni punkt’, ‘smještaj’, ‘plin-voda-struja-telekomunikacije’, ‘promet-parking’, ‘hitne službe’. Na taj način će se uvelike olakšati logistika pružanja pomoći stanovništvu na potresom ugroženom području”, kažu s Geodetskog fakulteta u priopćenju.

Na karti se vidi gomila točkica, označenih lokacija, na koje kada stisnete vidite svojevrsne oglase građana. Najviše je onih koji nude smještaj po cijeloj Hrvatskoj.

“Nudimo besplatan smještaj za obitelji pogođene potresom. U kući nitko ne živi i ima sve potrebno za život. U kuću stane peteročlana obitelj ili velika obitelj s djecom. Ukoliko je nekome potrebna pomoć javite se na broj 092 370-9602. Virovitičko-podravska županija (Čačinci) Ima mjesta i za životinje”, stoji u jednoj od objava.

“Cilj projekta je stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava (webGIS) utemeljenog na ažurnim georeferenciranim podacima o svim servisima potrebnim stanovništvu na potresom ugroženom području kako bi se nadležnim službama i volonterima iz cijele Hrvatske olakšalo obavljanje svojih zadaća u teškom razdoblju koje dolazi”, poručuju s Geodetskog a prenosi Morski.hr.

Ističu i kako se svi koji žele pomoći svojim znanjem iz područja obrade snimaka i ažuriranja OpenStreetMap-a, a naročito prikupljanjem georeferenciranih podataka s terena, mogu javiti na adresu potres@geof.unizg.hr, ili se direktno uključiti u grupu na Telegramu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views