POČIVALA U MIRU

NAPUSTILA NAS JE OMILJENA HRVATSKA GLUMICA: U 68. godini preminula je Vera Zima

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pamtit će se kroz svoje broje uloge u kazalištu, filmu i televiziji

Naša omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u 68. godini, javlja Radio Sljeme. Uz brojne nagrade, dobitnica je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na području filma, Fabijan Šovagović za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Mnogi su je voljeli zbog njenog vedrog osmjeha i pogleda, a posebno će se pamtiti i kroz ulogu Ruže Kosmički u seriji “Odmori se zaslužio si”.

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18 godine živjela je u Pločama. Otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

Na Akademiji dramskih umjetnosti Vera Zima diplomirala je 1976. godine, a iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu “Mećava” Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića Fabijana Šovagovića.

Glumila je u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima. Za ulogu u seriji “Odmori se, zaslužio si” je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Dobitnica je i Zlatne Arene za sporednu žensku ulogu (“Oprosti za kung fu”) i Nagradu ‘Fabijan Šovagović’ Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari