STIŽU NOVE POSTROJBE

Nastavlja se borba s najvećim požarom u povijesti Slovenije: ‘Kiša nije puno pomogla, sve se brzo suši’

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Na terenu će biti i volonteri, koji će uz koordinaciju Šumarskog instituta vršiti protupožarnu sječu i čišćenje u okolici sela

Kako je za medije rekao predstavnik intervencije na Krasu Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, fokusirali su se uglavnom na zapadni dio požarišta prema selu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu. Oko 4 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu. 

“Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši”, rekao je Okorn. Stižu nove postrojbe, najavljuje se i potpora iz zraka, javlja 24ur.

Vlasti su oprezne s prognozama za danas, također i zbog najavljenog nevremena. U današnjoj intervenciji računaju na pomoć iz zraka helikopterima, također iz inozemstva, te vojnim zrakoplovima za gašenje požara.

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Dva rumunjska Spartana već su u zračnoj luci u Brnu, bit će korišteni kada to dozvole uvjeti. Sigurnosni uvjet za gašenje požara ovakvim zrakoplovom je sigurnosni koridor od 500 metara, na kojem ne smije biti ljudi i opreme. Procjenjuju da bi se ovakav način gašenja mogao koristiti za nove požare, odnosno gdje bi se vatra preskočila i zalila vodom iz aviona.

Na terenu će biti i volonteri, koji će uz koordinaciju Šumarskog instituta vršiti protupožarnu sječu i čišćenje u okolici sela, čime se želi spriječiti da vatra preskoči. Zasad nema veće štete na objektima, izgorjela je vikendica između Renča i Trstelja, piše RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari