Nastavnica na meti uvreda: ‘Puna sam kredita, pred deložacijom s dvoje djece, al’ nisam za štrajk’

Foto: Ilustracija (Davor Javorovic/PIXSELL)

‘Nazivaju me plaćenicom, ljubavnicom ravnatelja, u školi trpim mobing i prijetnje otkazom,’ požalila se nastavnica

“Napadaju me i vrijeđaju zato što mislim svojom glavom i ne idem kao ovca prema stadu. Jer što god se događa u masi, ljudi izgube svoj identitet. A ja svoj identitet ne želim izgubiti”, kaže.

Zbog svega što je iznijela u pismu sada trpi uvrede. Jer je, smatra, stala na stranu slabijih – djece, koja ispaštaju zbog ovoga štrajka. I jer uvjerena je koliko god oni suprotno tvrdili, da učitelji i nastavnici neće biti motiviraniji za provođenje reforme s nekoliko stotina kuna većom plaćom na računu. Pismo je potpisala kao djelatnik, profesor savjetnik i majka učenika.

U pismu je istaknula: “Ne postiže se dostojanstvo i poštovanje štrajkom. Već predanim radom i ljubavlju prema poslu. Svoju plaću sam podigla radom, zalaganjam i predanošću, i stoga me mnogi mrze. Mrze me jer i ne štrajkam.”

“Djeci prijete jedinicima i neopravdanim satima za nedolazak na nadoknade subotama i praznicima, za svoju korist. To je prema mome mišljenju autoritativno ponašanje, kojim se zastrašuje djecu i roditelje. Djeca se sigurno slažu sa mnom, ali ne smiju ništa reći. Još ih uvjeravaju da je to za njihovo dobro. To je ispiranje mozga. Govore da će biti više motivirani ako im se plaća povisi za 500 kuna, što nije istina. Do bolje plaće dolazi se radom i cijenjenjem sebe, a dostojanstvo se sigurno ne zaslužuje sviranjem bećaraca i prosvjedovanjem na Markovu trgu”, govori nastavnica za Glas Slavonije.

Otkriva da njezina plaća – uz 25 godina staža i zvanje savjetnika – danas iznosi 8500 kuna, a plaća početnika je viša od 5000 kuna.

“Radim u školi u kojoj sam već i tako izopćena zbog toga što ne štrajkam, mobingira me se i prijeti otkazom, uskraćen mi je rad i doživljavam razne neugodnosti. Uvrede su eksplodirale nakon objave pisma na nekoliko portala, gdje me u komentarima nazivaju ‘Soroševom i političkom plaćenicom‘, ‘ljubavnicom ravnatelja‘, ‘kupcem diplome‘ i govore da se trebam sramiti što se nisam solidarizirala s kolegama. Zato identitet javno ne mogu otkriti jer moram misliti na svoju sigurnost i sigurnost svoje djece školaraca”, priča i dodaje kako se srami jer jer je puno ljudi, osiromašenih, koji bi mogli štrajkati a ne čine to.

“O njima se ne razmišlja. I zbog toga se sramim. Jer mislim da je vrlo sebično misliti samo na sebe. Možda sam i ja u kategoriji u kojoj bih trebala misliti na sebe. Samohrana sam majka, imam dvoje djece, puna sam kredita, pred deložacijom, ali ne mogu podržati ovaj štrajk jer mislim da ima gorih slučajeva u ovoj državi. Jednostavno više ne mogu trpjeti nepravdu”, kaže nastavnica koja je bila članica sindikata, ali joj je prekipjelo.

“Sindikalisti imaju plaće veće od 15 tisuća kuna, na štrajkovima se smiju, sviraju bećarce, a nastavnici ne pokazuju nikakav primjer građanskog odgoja time što slijepo slušaju neke vođe koji neće biti kažnjeni ni na koji način. Njima će nakon štrajka sve biti isto, što za nastavnike ne mogu reći”, kaže sugovornica Glasa Slavonije.

Dodaje, štrajkati i dalje neće, a njezino dijete neće nadoknađivati nastavu subotom, praznicima ili nakon završetka školske godine – niti će na nadoknade prisiljavati svoje učenike ili im prijetiti neopravdanim satima. U pismu je na isto uputila i druge roditelje poručivši im da imaju pravo bez liječničke ispričnice opravdati do tri dana izostanka. Kaže nam kako u njezinoj školi troje nastavnika radi normalno i nije u štrajku, ali im se uskraćuje nastava koja je trebala biti organizirana i koja je na vrijeme prijavljena.

“Sramim se kolega koji su intelektualci i koji svoja koplja lome na najslabijima. Slušala sam njihova neprofesionalna ismijavanja učenika i roditelja na sjednicama”, napisala je nastavnica u pismu. Učenicima poručuje: “Pokažite svojim uzoritim profesorima da ste brzo usvojili njihov građanski odgoj i uz pomoć svojih roditelja markirajte i vratite svoja oduzeta prava i spriječite maltretiranje koje traje četiri tjedna.”

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari