Nastavnici za priručnike dobili milijune, a pomoćnica ministrice Divjak kaže: ‘Nisu dobri!’

Idi na originalni članak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Posao koji su nastavnici odradili na najunosnijem dijelu Škole za život, nije ocijenjen dovoljno dobrim

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Nastavnicima koji su radili na pripremi eksperimentalne Škole za život i uvođenje obavezne informatike isplaćeno je tijekom devet mjeseci 2018. više od 10 milijuna kuna  EU projekta “CKR I”.

Najveći dio novca, više od sedam milijuna kuna, nastavnicima je kroz autorske ugovore isplaćen za izradu tzv. digitalnih metodičkih priručnika i to za tek 50% izrađenosti metodičkih priručnika.

No, posao koji su nastavnici odradili na najunosnijem dijelu Škole za život, nije ocijenjen dovoljno dobrim. Skupinama koje rade na Školi za život, to je 19. ožujka ove godine priopćila Lidija Kralj, pomoćnica i bliska suradnica ministrice Blaženke Divjak, piše Srednja.hr.

Nakon što su pregledane trenutne inačice metodičkih priručnika i provjereni ugovori s autorima ustanovljeno je da oni ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac, stoji u prvoj rečenici dokumenta kojeg je Kralj poslala nastavnicima. Nadalje Kralj piše kako se, prema ugovoru kojeg su autori potpisali, očekuje “da će prijedlog metodičkih priručnika napraviti u skladu sa svjetskim primjerima dobre prakse i da će predstavljati najbolja rješenja za ovakav tip materijala u Hrvatskoj.”

Kralj navodi i da su nastavnici-autori metodičkih priručnika za nove kurikulume “dodatno educirani od međunarodnih stručnjaka te plaćeni u skladu sa zahtjevima koji se pred njih stavljaju.” U nastavku dokumenta, Kralj nastavnicima piše što sve (i u kojoj količini) mora imati izvrstan metodički priručnik te im daje vrlo detaljne smjernice za doradu nedovoljno dobrih priručnika. Članovi radnih skupina dobivaju i rok za popravak – 20. travnja 2019.

S doradom priručnika ne bi bilo nikakvog problema da Kralj još prošle godine tijekom ljeta, na samom početku izrade skupih priručnika, nije dala vrlo skromne upute za izradu istih. U prezentaciji koju je tada priredila nastavnicima-članovima skupina za Školu za život, Kralj je svoje upute za izradu priručnika doslovno svela na “sve ono što biste sebi pripremili za nastavu :)”, uz još nekoliko vrlo neodređenih natuknica, javlja Srednja.hr.

Matea Damjanović

Exit mobile version