NAJNOVIJI TREND

NE NASJEDAJTE! Hakeri šalju tisuće ‘zaraženih’ office dokumenata na email adrese

Foto: Unsplash

Ugrađivanje opasnih softvera u dokumente postoji već duže vrijeme no i dalje se pokazuje kao vrlo uspješna taktika zavaravanja ljudi i često ga koriste kibernetički kriminalci za postizanje svojih ciljeva.

Princip rada im je takav da se “zaraženi” dokument pošalje na tisuće i tisuće e-mail adresa, a potom se širi dalje svaki put kad netko “nasjedne” na prevaru. Atlas VPN ponudio je detaljnije brojke vezane uz ovu vrstu napada i razotkrio da je 43 posto svih preuzimanja povezano uz opasne office dokumente, pišu Vijesti.hr

Jedan od najopasnijih softvera širen je na ovaj način

Istraživanje je Atlas VPN provedeno je tijekom srpanja ove godine i tiče se raznih office dokumenata sa svih platformi, kao Microsoft Office 365, Google Docs, PDF-ovi itd, piše ICT.

Brojke su zabrinjavajuće jer u drugom kvartalu prošle godine svega 14 posto opasnih softvera bilo je vezano uz office dokumente, a već u trećem kvartalu 2020. brojka je skočila na 38 posto. Ovakav “skok” je objašnjiv činjenicom da je pandemija koronavirusa uzela maha i samim time je bilo puno više potencijalnih žrtava.

Pad se dogodio već u trećem kvartalu pa je udio takvih napada bio 34 posto što je bilo očekivano jer se stvorila navika na pandemiju. Toliki postotak ostao je i u prvom kvartalu ove godine, ali s drugim kvartalom bilježi se novi rast na 43 posto.

Upravo je EMOTET, jedan od najopasnijih softvera širen na ovaj način, kroz Word dokumente. A bio je opasan jer je otvarao “vrata” drugom malwareu, tako da bi žrtva bila pogođena s raznih strana i na razne načine.

Najbolje riješenje za problem opasnih softvera je ne otvarati dokumente koji nisu provjereni, koristiti mogućnosti skeniranja dokumenata prije njihova otvaranja i imati pristune antimalware alate na uređajima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari