NEĆE U STRANKU Linić ide na izbore s Josipovićem i Čačićem, ali kao nezavisni

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska- Progresivni savez Ivo Josipović u četvrtak je u Puli prije osnivačke skupštine istarske organizacije novinarima rekao kako je danas predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću uputio pismo s pozivom da razgovaraju o predizbornoj koaliciji.

“Koalicija s IDS-om je moguća tim prije što te dvije stranke imaju iste temeljne vrijednosti poput regionalizma, multikulturalnosti i višejezičnosti. Naši prijatelji iz IDS-a, s kojima sam uvijek dobro surađivao, će sami procijeniti što im je ovog trenutka povoljnije” – poručio je Ivo Josipović. Dodao je kako vrijednosti koje zagovara stranka Naprijed Hrvatska-progresivni savez su zapravo dio istarskog društva, od multikulturalnosti i regionalizma do poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

Među gostima osnivačke skupštine istarske organizacije stranke Naprijed Hrvatska-Progresivni savez bio je i bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić koji je novinarima potvrdio kako će biti na listi te stranke, ali kao nezavisni zastupnik jer, kako je rekao, u stranke neće više ulaziti pošto mu je dovoljno “jedno ružno iskustvo sa SDP-om”, prenosi Hina.

“Bilo je to 25 godina uspješnog rada, a onda vas jedan neodgovorni čovjek izbaci iz stranke. No, blizak mi je program koji nude Josipović i Čačić koji se zalažu za decentralizaciju i za jačanje regija, gradova i općina. Sve je to ono što smo u SDP-u promovirali, a što je Milanović napustio jer je odlučio biti veliki, a to znači sve centralizirati”, istaknuo je Linić.

Odgovarajući na pitanje novinara o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora Josipović je rekao kako se ne slaže s prijedlogom posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja Vladimira Šeksa koji je izjavio da bi “svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan” Kako je ocijenio Josipović, ta izjava je “izazvala puno gnjeva i antagonizma” što pokazuje u kakvom je stanju društvo i koliko su veliki konfrontacije i sukobi”.

“Izbori će se održati u okviru ustavnih rokova jer je očito da sada nema prevelikog raspona i mogućnosti pomicanja unaprijed ili nazad tih izbora. Mi smo u svakom slučaju spremni za njih” – poručio je Josipović.

Po njegovim riječima gospodarske reforme su nužne Hrvatskoj jer bi s njima, kako je rekao “konačno izašli iz ovih sedam gladnih godina koji su devastirale hrvatsko društvo”.

Ocijenivši da je Hrvatska samo naizgled decentralizirana zemlja jer ima gotovo 600 jedinica lokalne samouprave Josipović je rekao da je ona zapravo visoko centralizirana država s obzirom da 90 posto proračunskih prihoda ostaje u središnjoj blagajni dok svega deset posto ide jedinicama lokalne samouprave.

“To treba promijeniti jer Hrvatsku treba urediti na način da puno više ovlasti i sredstava bude na regionalnoj razini. Hrvatsku vidimo kao zemlju s pet do osam regija i naravno da jedna od njih je Istra koja ima svoje gospodarske, povijesne, kulturne i druge posebnosti” – zaključio je Ivo Josipović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views