BEROVŠEVA REFORMA

Video | Nedostaje nam liječnika i medicinskih sestara: Liječnici odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana!

Još je dramatičniji manjak medicinskih sestara kojih nedostaje više od četiri tisuće

Nema sumnje da je Papa u dobrim liječničkim rukama , ali i da hrvatsko zdravstvo treba dubinsku reformu. Već prve najave izazvale su pobunu liječnika. I to dio u kojem ministar Vili Beroš želi urediti rad doktora u javnoj i privatnoj praksi što se često preklapa.

Kakva je uopće kadrovska slika našeg zdravstva?

U ovom trenutku u javnom i privatnom sustavu radi 15.668 liječnika. Više od 9 tisuća u bolnicama i više od 2200 u obiteljskoj medicini. Da ih itekako nedostaje govori i to da su odradili tri milijuna prekovremenih sati u godini dana.

Iako je prosječna dob liječnika 43 godine gotovo tisuću ih je trenutno starijih od 60 godina, te im se smiješi skora mirovina. A i tamo ih sustav treba, pa ih 127 i dalje radi na pola radnog vremena. A kada se sve zbroji i oduzme, u bolnicama raste broj specijalista, ali u primarnoj medicini gdje već nedostaje 150 doktora u idućih pet godina očekuje dodatan pad broja od 27 posto.

Još je dramatičniji manjak medicinskih sestara kojih nedostaje više od četiri tisuće. Ukupno ih je u registru oko 38 i pol tisuća, a kako ih u idućih pet godina i do sedam tisuća stječe pravo na mirovinu suočit ćemo s manjkom od 25 posto sestara.

Ostaje sada vidjeti hoće li Beroševa reforma uključiti povećanje kvota za upis u medicinske škole jer interesa ima, ali ne i mjesta, kao i nužnu reorganizaciju specijalizacija jer drastično nedostaje i pedijatara i ginekologa.

A da se taj logični potez i učini odmah – efekti će se vidjeti tek za tri do pet godina, a do tada tko živ- tko u velikim problemima, donosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari