KORAK NAPRIJED

Video | Neki Hrvati bi mogli završiti iza rešetaka: ‘Jedino što razumijemo su kazne’

Nema više ni čekanja da veterinarska inspekcija potvrdi prijavu o napuštanju. Ako vidite da je netko napustio ljubimca, odmah zovete policiju.

Dugoočekivane promjene u zaštiti životinja konačno su tu. Onom tko napusti životinju prijeti i kazna zatvora.

Kazneno djelo, a ne prekršaj – tako nakon zadnje dopune, napuštanje životinja definira Kazneni zakon. Kazna do godine dana zatvora, odnosno do dvije, ako je napušteno više životinja ili je napuštanjem prouzročena smrt, konačno bi trebala poboljšati zaštitu životinja, piše RTL Danas.hr.

‘Trebali su i prije donijeti’

“Trebali su ga i prije donijeti jer sad će ljudi malo drugačije pristupati uzimanju ljubimaca. Neće uzimati to baš zdravo za gotovo. Znači, ako nisi u stanju brinut o njemu nemoj ga ni uzimat”, govori Luka.

Nema više ni čekanja da veterinarska inspekcija potvrdi prijavu o napuštanju. Ako vidite da je netko napustio ljubimca, odmah zovete policiju. Upravo je taj spori proces bio najveći problem skloništima u kojima borave stotine napuštenih životinja, od pasa i mačaka do koza i ovaca.

“Očekujemo da će svi slučajevi koje prijavljujemo za napuštanje, zlostavljanje i mučenje životinje biti brže odrađeni i da će te osobe zbilja odgovarati. Isto se nadamo da će biti manji priljev životinja”, kaže Kristina Lučić, veterinarka u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

Zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina, a najveća je promjena prema mišljenju odvjetnika Maria Hrupeca, povećanje kazne za mučenje i ubijanje životinja.

Društvo nije dovoljno senzibilizirano

“Može se izreći kazna viša od godine dana, ona se više ne može zamijeniti uvjetnom osudom u cjelini kazne nego samo u nekom dijelu tako da najjednostavije rečeno osoba je koja je počinila takvo kazneno djelo sad stvarno može neko vrijeme provesti u zatvoru”, istaknuo je.

Kaže kako je u praksi premalo slučajeva jer društvo još nije dovoljno senzibilizirano. “Mi nismo toliko savjesni, nemamo tu savjest pa jedino što razumijemo su kazne”, govori Violeta iz Pule. “Ovo je definitivno korak naprijed i prevenciji i u pogledu veće senzibilizacije društva, pa i više prijavljivanja i većih kazni”, zaključuje odvjetnik Hrupec.

Dakle, ako vaš ljubimac zbog vas završi iza rešetaka, isto bi se sada moglo dogoditi i vama, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari