'KRŠI SE ZAKON'

Neki trgovci zbog Vladinih mjera skidaju proizvode s polica: ‘Situacija je, najblaže rečeno, kaotična’

Foto: Unsplash/R.M.

Iako i ranije, nakon početka ruske invazije cijene prehrambenih proizvoda počele su opasno divljati. Sjećamo se koliko se prije par mjeseci pisalo o ogromnom porastu cijena ulja, a kroz nekoliko mjeseci počele su rasti cijene i čega treba i ne treba. Inflacija je eksplodirala, a trgovci nisu imali previše sluha za potrošače, pogotovo one najsiromašnije koji jedva preživljavaju.

Stoga se u sve odlučila umiješati država pa kako bi zaustavila prehrambeno.energetski rast cijena, Vlada je donijela niz mjera. Među njima je i ograničavanje cijena ulja, mlijeka, glatkog i oštrog brašna, šećera, cijelog pileta, svinjskog vrata s kosti, svinjskog vrata bez kosti i miješanog mljevenog mesa.

Reakcije na mjere bile su raznovrsne, a sada se oglasio i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT) Robert Fućak, koji je i sam vlasnik trgovine u Rijeci.

Kako spriječiti udar potrošača?

“Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična. S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene”, ispričao je Fućak za Jutarnji list. Dodao je i kako je Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

“Informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare”, ispričao je dajući do znanja da ni neki veliki lanci ne znaju kako provesti Vladinu odluku a da ne prekrše navedeni Zakon.

Bosiljko Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso pak ograničio je prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

“Mi na šećeru trenutačno gubimo kunu i 50 lipa po kilogramu u odnosu na nabavnu cijenu. Ograničenje smo uveli kako bismo spriječili udar potrošača”, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views