NIJE OTIŠAO NI NA LIJEČENJE

Nekima koronakriza ide na ruku: Horvatinčić nije u zatvoru ni godinu dana od pravomoćne presude!

Goran Stanzl/PIXSELL

U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj

Ni nakon godine dana od pravomoćne presude kojom je proglašen krivim za smrt talijanskog nautičkog para Salpietro Tomislav Horvatinčić neće u zatvor, a do daljnjeg ni na liječenje u Njemačku zbog čega mu je više puta odgođen početak služenja zatvorske kazne.

Naime, kako Novi list doznaje od Horvatinčićeva odvjetnika Velimira Došena, operativni zahvat kojim je trebao biti podvrgnut njegov klijent odgođen je do daljnjeg zbog koronakrize s kojom se suočava i njemački zdravstveni sustav. Horvatinčić je i dalje u Hrvatskoj, a o novom terminu za operaciju dobit će obavijest 15. prosinca.

Odgoda početka služenja kazne zatvora od četiri godine i 10 mjeseci vrijedit će do kraja siječnja iduće godine, no izvjesno je da će se i ona produljiti s obzirom na to da se novi termin operativnog zahvata može očekivati uoči ili nakon završetka roka odgode.

Tragedija se dogodila u kolovozu 2011. godine kada je svojom jedrilicom u šibenskom akvatoriju presjekao brodicu Francesca i Marinelle Salpietro te usmrtio bračni par nautičara. Podsjećamo, zdravstveni problemi bili su razlog zašto je njegov odvjetnik u dva navrata tražio da mu se odgodi odlazak na izdržavanje kazne. Zahtjev za odgodu priložili su još krajem ožujka, potom i koncem rujna, a u oba navrata sudu su priložili i medicinsku dokumentaciju.

U zahtjevu je bilo navedeno da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo jer se operativni zahvat ne može izvesti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode.

Njihov je zahtjev Županijski sud u Zagrebu usvojio nakon što je zatvorska bolnica obavijestila sutkinju izvršenja kazne da oni doista nemaju mogućnost obaviti složeniji operativni zahvat niti pružiti adekvatnu skrb nakon operacije. Sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila je novo vještačenje kojim se trebalo utvrditi imaju li ostale hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba.

Osim tga, nedavno je poslan dopis ministra pravosuđa Ivana Malenice u kojem je suce zamolio da zbog aktualne koronakrize ne šalju osuđenike na odsluženje zatvorske kazne – ako baš ne moraju, piše Novi list. (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari