RADNO SPOSOBNI

Nema mira ni u mirovini! Skoro 18 tisuća umirovljenika i dalje radi

Photo: ILUSTRACIJA/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najviše zaposlenih umirovljenika na pola radnog vremena je u trgovini, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te prerađivačkoj industriji

Reformom od početka 2019. godine umirovljenicima sa starosnom mirovinom omogućen je rad na pola radnog vremena, uz zadržavanje isplate mirovine.

Stoga se u posljednje dvije godine naglo povećao broj umirovljenih radnika, a najviše ih se zapošljavalo u deficitarnim poslovima u trgovini i prerađivačkoj industriji.

Dodatni poticaj njihovom aktiviranju u svijetu rada donijele su zakonske izmjene kojima je od 1. kolovoza prošle godine rad uz mirovinu omogućen i korisnicima obiteljskih mirovina.

Isto tako najniže mirovine u slučaju zaposlenja više se ne umanjuju, pa se i tom dijelu umirovjenika sada isplati aktivirati, piše tportal.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), početkom prosinca u radnom odnosu bilo je 14.699 korisnika starosne i prijevremene starosne mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena. To je za 75 više nego mjesec ranije, a na godišnjoj raznini taj broj viši je za 1292 odnosno 9,6 posto. Kada se tome pridodaju zaposleni korisnici obiteljskih mirovina (374), branitelji (974) i vojne osobe (1.612), broj radno aktivnih umirovljenika penje se na gotovo 18.000.

O sve većem interesu poslodavaca za zapošljavanje umirovljenika svjedoče i podaci o objavljenim oglasim za posao. U 2021. godini na portalu MojPosao bilo je 2,6 posto oglasa za posao koji su tražili umirovljenike dok je godinu ranije takvih oglasa bilo 1,2 posto, a 2019. samo 0,6 posto.

Najviše zaposlenih umirovljenika na pola radnog vremena je u trgovini, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te prerađivačkoj industriji. Nakon izbijanja pandemije aktivirao se i značajan broj umirovljenih zdravstvenih djelatnika.

Kada je riječ o zanimanjima, najviše aktivnih umirovljenika dolazi iz redova stručnjaka i znanstvenika te inženjera i tehničara, koji po svemu sudeći mogu dobro naplatiti svoje znanje i iskustvo.

Umirovljeni vojnici i policajci, za razliku od ostalih, mogu raditi i puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine.

Povratak na tržište rada umirovljenicima omogućuje veća primanja u budućnosti. Naime, nakon što odradi najmanje godinu dana, korisnik prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ostvaruje pravo na povećanje mirovine kroz ponovni izračun mirovinskih prava, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari