DOBRE VIJESTI

Nema više biljega za vozačku i putovnicu! Ukida se čak 50 pristojbi, a uvode se i neke nove…

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Biljezi za vozačke i putovnice na listi su pristojbi koje se ukidaju u 2021. piše u srijedu Jutarnji list, ističući da će se rezanjem upravnih pristojbi prihod državnog proračuna smanjiti za oko 80 milijuna, kuna, a bez najviše novca ostaje MUP.

Ministarstvo financija u javnu raspravu uputilo je prijedlog Uredbe o tarifi upravnih pristojbi. Riječ je o revolucionarnoj uredbi, kojom će se količina tarifnih brojeva smanjiti s 95 na 58, odnosno za čak 177 raznoraznih dokumenata koji su vam potrebni od državnih vlasti nećete više morati plaćati upravne pristojbe, odnosno biljege.

Biljezi vam tako neće više trebati prilikom ishođenja vozačke i prometne dozvole, putovnice, prilikom ovjeravanja potpisa, za izdavanje rješenja o otvaranju tvrtke, za izdavanja novih isprava umjesto izgubljenih ili uništenih, za izdavanje odobrenja mjesta za izgradnju naftovoda, plinovoda, produktovoda, koji prolazi preko područja više općina…

Predlažu i ukidanje katastarskih pristojbi

Također se predlaže ukidanje svih katastarskih pristojbi, pristojbi u području odgoja, obrazovanja i sporta, vodnog gospodarstva, prilikom stjecanja nekretnina, u sferi zaštite kulturne baštine te pristojbe u području zaštite tržišnog natjecanja. To, naravno, ne znači da svi ti dokumenti nisu potrebni. Ovom uredbom ukida se plaćanje biljega za njihovo izdavanje.

U obrazloženju prijedloga uredbe navodi se kako će se ukidanjem, odnosno djelomičnim ukidanjem, upravnih pristojbi prihod državnog proračuna smanjiti za oko 80 milijuna kuna. Najveće rasterećenje za građane i gospodarstvenike, u visini od oko 69,3 milijun kuna, bit će u području unutarnjih poslova.

Prihod od katastarskih pristojbi bit će manji za oko 3,6 milijuna kuna, u području zdravstva za oko 2 milijuna kuna, a u vodnom gospodarstvu za oko 1,2 milijun kuna, donosi Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari