ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Video | Nenad je hrvatski branitelj i ima važnu poruku: ‘Svatko tko ima priliku samo neka ode!’

Dom zdravlja Zagreb – Centar jedan je od 33 zdravstvene ustanove u kojima branitelji mogu obaviti preventivni pregled. Laboratorijske pretrage, EKG, ultrazvuk, ginekološki pregled sve to nalazi se na jednom mjestu. Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je sve građane da se odazovu preventivnim pregledima

Nenad Grbić hrvatski je branitelj, a na sistematskom pregledu bio je tri puta, a odazvao se na svaki poziv do sada.

“Opušten sam jer su nalazi do sada bili dobri i daj Bože da se tako i nastavi. Svatko tko ima priliku samo neka ode, neka se pregleda, besplatno je i važno za njihovo zdravlje”, rekao je Nenad Grbić za RTL Danas.hr.

Dom zdravlja Zagreb – Centar jedan je od 33 zdravstvene ustanove u kojima branitelji mogu obaviti preventivni pregled.

“Napravimo im cjelokupni pregled, različite pretrage za muškarce i za žene. To je otprilike 10 ili 11 pregleda po osobi”, rekla je Mirna Matek, koordinatorica za sistematske preglede Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Laboratorijske pretrage, EKG, ultrazvuk, ginekološki pregled sve to nalazi se na jednom mjestu.

“Prošle godine smo pregledali 63 branitelja, ove godine smo broj povećali i očekujemo preko 160 branitelja i nadamo se da će se svi odazvati pozivima”, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Centar, Ino Protrka.

Bolnicama i domovima zdravlja uručeni su novi sporazumi.

“Prije no što smo uopće uputili pozive u jednoj od županija javilo se 800 hrvatskih branitelja dragovoljno”, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Cilj je rano otkrivanje i početak liječenja bolesti. Tijekom osam godina pregledano je 106 tisuća branitelja.

“Nešto manje od 10 % njih nije trebalo neki daljnji dijagnostički ili terapijski zahvat, a svi ostali su trebali”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ove godine u bolnicama u Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Zadru provodit će se i nova pretraga za rano otkrivanje raka pluća.

“Kad radimo sofisticiranu pretragu kao što je nisko dozni CT onda ćemo osim potrage za karcinom pluća, analizirati prisustvo emfizema, rane faze koronarne bolesti i rane znakove bolesti aorte. To zvuči kompleksno, međutim postoje programi umjetne inteligencije koji to dobrim dijelom čine za nas”, rekao je Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je sve građane da se odazovu preventivnim pregledima.

“Preventivne aktivnosti produžuju život. Iskustva sistematskih pregleda koje smo provodili kod hrvatskih branitelja nam je pomoglo da osmislimo projekt nacionalnih preventivnih pregleda”, objasnio je Beroš.

Nakon pilot-projekta u nekoliko županija, sistematski pregledi za sve građane starije od 40 godina, na nacionalnoj razini trebali bi zaživjeti za mjesec dana, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari