Neobičan ulov u Jadranu: Ribarima mrežu poderao misteriozni uređaj, sumnja se na Amerikance

Foto: Darko Kunac Bigava/Morski.hr

Nakon objave fotografije, ribari su posumnjali da su uređaju u moru ostavili Amerikaci

Između Mljeta i Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli neobičan uređaj. Plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji.

Kutija narančaste boje

Posada ribarskog broda Marian II sa 140 metara dubine povukla je nešto što im je pokidalo mreže.

”Cijelu zimu kočamo tu i ništa ovako nikad nismo uhvatili, a i gambeti i kadene (kopče i karike lanca) novo, sve se sjaji, a nije inox”, ispričao je za Morski Darko Kunac Bigava iz Podgore, pojašnjavajući da ovaj uređaj očito nije bio dugo u moru.

”Ova kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 cm promjera, oko 100 kg teška, a manji je uteg promjera 40×40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo maknuti. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom da potone i ima električnu kuku da se opusti, pa da se mogu uzeti podaci i da mogu promijeniti baterije”, detaljno pojašnjava i zaključuje da i njega zanima tko je to tamo ostavio, da zna adresirati naknadu štete od oko 20 tisuća kuna koja se dogodila paranjem mreža.

Dva su samo natpisa zamijećena na narančastoj kutiji: “TC-2” i “DHL”, pa sitnim slovima “DHL HR ZAG – RJK”.

Nije trebalo dugo od objave fotografija na društvenim mrežama, među ribarima se razvila i teorija da su uređaj u moru ostavili Amerikanci ili im je ostao. Dan ranije na adresu portala Morski.hr stiže jedna zanimljiva poruka:

”Štovani, pošto se vi često bavite morskom problematikom, možda ste upućeni i u ovo neuobičajeno kretanje broda USNS Bruce Heezen u našim vodama. Ovo vam pišem ponukan raspravom između nas par prijatelja koji počesto prate promet na AIS-u”, napisao je jedan čitatelj.

Morski.hr. objavio je da su u međuvremenu dobili dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenom, s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e. Pišu i da su Amerikanci, ali i Ministarstvo obrane upoznati s razlogom zbog kojeg je uređaj tamo, ali da o tome ne mogu u medijima.

Bio na remontu u Viktoru Lencu

Ovaj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, upravo u Rijeci i to je Lenčev 40. projekt za Američku ratnu mornaricu. Ove neobične manevre najprije su pripisali mogućim provjerama navigacijskog sustava nakon redovitog remonta i nisu im pridavali veću važnost. A onda je pronađen misteriozan uređaj kojem svi pokušavaju doznati značenje i kome zapravo pripada.

U komentarima po društvenim mrežama stručniji napominju kako je moguće da se radi o nekakvom stacionarnom oceanografskom instrumentu, moguće da je strujomjer i/ili uređaj za izmjeru temperature i saliniteta.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja, na metalnim dijelovima nema hrđe i čini se kao da je vrlo nedavno ostavljen u moru, oznake DHL dostavne službe potvrđuju dostavu iz Zagreba prema Rijeci 20. studenog 2019. Osim svega ovoga, USNS Bruce Heezen je specijalizirani višenamjenski vojni istraživački brod, koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice.

Postavlja se pitanje, zašto je takav američki vojni brod nakon remonta u Rijeci radio ovakve manevre u našim teritorijalnim vodama i to daleko od Rijeke, na južnom Jadranu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari