DRAMA NA NEBU

Nepoznati zrakoplov ušao u hrvatski zračni prostor! Presreli ga hrvatski “lovci”

Ilustrativna fotografija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kako neslužbeno doznaje AvioRadar, radio-stanica zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije uspio uspostaviti komunikaciju

Zrakoplov Piper PA-24, koji je u nedjelju oko 10:50 ušao u hrvatski zračni prostor, nije uspješno ostvario komunikaciju s kontrolom leta.

Kako piše AvioRadar, nakon desetak ponovljenih upita na koje nije bilo odgovora, dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova poslan je u presretanje. Zrakoplov su presreli u okolici Slunja.

“Dana 21. 7. 2024., zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7.000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radio-veza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu”, rekli su iz Hrvatske kontrola zračne plovidbe.

Kako neslužbeno doznaje AvioRadar, radio-stanica zrakoplova bila je namještena na pogrešan kanal, zbog čega nije uspio uspostaviti komunikaciju, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari