STRUČNA SPREMA I PRIMANJA

Nesrazmjer u plaćama: Krojačici manje od 3.000, farmaceutu više od 9.000 kuna

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nekvalificirani radnik prosječno je zaradio 2,4 puta nižu plaću od radnika s visokom stručnom spremom kada je riječ o svijetu rada u Hrvatskoj tijekom prošle godine

Prosječna neto isplaćena plaća na razini prošle godine iznosila je 5.507 kuna i u odnosu na godinu dana ranije porasla je za 38 kuna, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prosječnim plaćama prema stupnju stručne spreme i po djelatnostima, pojašnjava Novi list.

Kada se pogledaju prosječne isplaćene plaće prema stupnju obrazovanja, one su se u prošloj godini kretale između 3.386 kuna i 8.224 kuna neto.

Drugim riječima, nekvalificirani radnik prosječno je zaradio 2,4 puta nižu plaću od radnika s visokom stručnom spremom.

U prerađivačkoj industriji zaposleni prosječno zarade 4.827 kuna, pri čemu nekvalificirani radnik u prosjeku zaradi 3.249 kuna, a visokokvalificirani 9.288 kuna.

Nepunih 6,4 tisuće kuna u prosjeku u proizvodnji zaradi radnik s višom stručnom spremom, visokokvalificirani radnik oko 5,5 tisuća kuna, kvalificirani 4,1 tisuću kuna, a tristotinjak kuna više onaj sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Definitivno najniže plaće u prerađivačkoj industriji su u proizvodnji odjeće s prosjekom od 2.891 kunom. U toj djelatnosti plaću veću od tri tisuće kuna mogu zaraditi samo visokokvalificirani radnici te oni s višom i visokom stručnom spremom. Prikaz prosječno isplaćenih plaća prema stupnju obrazovanja pokazuje i da je lani prosječna plaća za radnike s visokom i višom stručnom spremom doživjela blagi pad, dok su plaće radnika sa srednjoškolskim obrazovanjem, nižim obrazovanjem, visokokvalificiranih, polukvalificiranih, kvalificiranih i nekvalificiranih blago rasle.

Farmaceutika je jedna od djelatnosti koja prerađivačkoj industriji malo podiže prosjek s obzirom na to da je srednja vrijednost svih isplaćenih neto plaća u toj djelatnosti 9.311 kuna.

Definitivno najviša razlika u plaći, kada se gleda stupanj obrazovanja, vidljiva je u telekomunikacijama. Naime, plaća nekvalificiranog radnika u toj djelatnosti 4,2 puta je niža od plaće fakultetski obrazovanog radnika, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari