ODLUKU USVOJILO GRADSKO VIJEĆE

Nesvakidašnja odluka u Istri: Od 1. siječnja nećete moći kupiti piće na kiosku u Puli!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu

Gradsko vijeće Pule je na jednoj od prethodnih sjednica, usvojilo novu Odluku o komunalnom redu, kojom se praktički zabranjuje prodaja pića u kioscima! Ta nesvakidašnja odredba promakla je javnosti jer je bilo važnijih tema, ali i zato što se, barem za sada, ona u praksi ne primjenjuje, piše Glas Istre.

Odluka je stupila na snagu još 23. studenog, međutim, u kioscima se, kao i dosad, još uvijek može kupiti piće. Prodavačica na Giardinima kazala je da o tome ništa ne zna te da još nije dobila nikakav službeni dopis, a dok nema dopisa, kao da se ništa dogodilo nije.

Iz Grada, međutim, tvrde da vlasnici imaju “razuman rok prilagodbe budući da će se 1. siječnja 2022. godine izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom”.

Zbog čega je uopće donesena ovakva odluka? Je li riječ o pritisku ugostitelja koji se žale da turisti u sezoni kupuju piće na kiosku, umjesto da sjednu u kafić ili restoran i naruče to isto kod njih, samo nekoliko puta skuplje?

“Grad Pula je pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi (spomenička renta i slično). Slijedom navedenog, želimo istaknuti da se Grad pri donošenju navedenih odredbi prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštite poslovnih subjekata u fiksnim objektima”, objašnjavaju iz Komunalne palače.

“Naime, na takav bi se način veći dio javnih, otvorenih prostora, postepeno mogao početi uređivati, odnosno opremati, pa tako i koristiti kao javni, otvoreni prostor u pravom smislu riječi namijenjen okupljanju, druženju, općenito socijalizaciji”, objašnjavaju.

Iz Grada su pojasnili da je riječ “o odluci koju je usvojilo Gradsko vijeće, a za koju je prethodno provedeno javno savjetovanje u trajanju od 30 dana tijekom kojeg nisu zaprimljene primjedbe kojima bi se iskazalo nezadovoljstvo, odnosno neslaganje s predloženim uvjetima”. Odluka se, navode, odnosi na sve objekte, ne samo u centru grada.

U dobra stara vremena, prisjećaju se mnogi, na kioscima se moglo kupiti svega nekoliko artikala uz tiskovine: papirnati rupčići, duhanski proizvodi i rijetki slatkiši. Danas su kiosci u nekim segmentima postali višekratna zamjena za banke, lutriju, pa i ugostiteljske objekte. Barem za potonje, u Puli više neće biti tako, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari