VRAĆENI NA SIGURNO

Netko je u Istri povadio hrpu ježeva iz mora i stavio ih na obalu, dvije žene ih spasile. Slučaj je prijavljen inspekciji

Foto: Facebook Screenshot

S obzirom na to da je izlov ježinaca u Istri zabranjen zakonom, iz Udruge su istaknuli da će prijaviti ovaj slučaj nadležnim tijelima. U međuvremenu, Pomorska policija je izašla na teren, a slučaj je prijavljen i Inspekciji zaštite prirode.

Dvije građanke u četvrtak, 13. travnja članove Udruge Zelena Istra obavijestile su o velikoj količini morskih ježeva koji su ostavljeni na obali u Ližnjanu.

“Jučer smo dobili prijavu s fotografijama stotina morskih ježinaca (Paracentrotus lividus) izvađenih i ostavljenih na hrpama na ližnjanskoj obali, u neposrednoj blizini novog hotela u izgradnji”, obavijestili su iz Udruge Zelena Istra na svom Facebooku.

Izlov ježinaca u Istri zabranjen zakonom

S obzirom na to da je izlov ježinaca u Istri zabranjen zakonom, iz Udruge su istaknuli da će prijaviti ovaj slučaj nadležnim tijelima.

Iz Udruge ističu da je sakupljanje ježinaca na obalnom području Republike Hrvatske dopušteno samo uz prethodno ishođeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike te uz poštivanje određenih uvjeta.

Nadalje, članovi Udruge smatraju da postoje bolji načini za uklanjanje potencijalne opasnosti od morskih ježeva za kupače, poput njihova premještanja u dubinu.

Građanke su preuzele inicijativu

Građanke su preuzele inicijativu i vratile sve ježince u more.

“Ja i frendica smo išle spasiti ježeve. Uzele smo ih i premjestile na drugi kraj u duboko. Jer nekome smetaju pa bi vjerovatno opet povadili vani”, istaknule su građanke koje su iz mora izvađenim ježevima priskočili u pomoć.

U međuvremenu, Pomorska policija je izašla na teren, a slučaj je prijavljen i Inspekciji zaštite prirode, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari