KRAJ PANDEMIJSKIH PRAVILA

Video | Nevažećih je čak 180 tisuća putovnica! Načelnica iz PUZ-a otkrila hoće li biti kažnjeni oni koji nisu obnovili dokumente

Broj nevažećih osobnih iskaznica smanjio se za 40.000 otkako je proglašen kraj pandemije

Prema podacima MUP-a, više od 180 tisuća osobnih iskaznica je – nevažeće. Mladenka Barišić, načelnica sektora za Upravne poslove PUZ-a, za RTL kaže da taj podatak ne iznenađuje.

“Očekivali smo da će ovih dana biti gužvi, prvenstveno zbog isteklih osobnih iskaznica koje su obvezan dokument za hrvatske državljane s prebivalištem u Republici Hrvatskoj”, rekla je.

Na pitanje, je li se smanjio broj nevažećih osobnih iskaznica otkako je proglašen kraj pandemije, kaže da jest i to za 40.000, koliko je izvađeno novih osobnih iskaznica.

Dobra je vijest što, iako je istekao rok od 30 dana od kraja pandemije u kojem su se dokumenti trebali obnoviti, načelnica Barišić kaže:

“Zbog rokova neće se poduzimati nikakve prekršajne sankcije za građane koji nisu ishodili osobne iskaznice. Ali sugeriramo da čim prije podnesu zahtjeve za novih osobnim iskaznicama.”

Istekle i putovnice…

Naglašava da je u vrijeme pandemije istekla valjanost i za oko 390.000 putovnica.

“Ali putovnica nije obvezan dokument i ne mora se obnavljati, kao ni vozačka dozvola, ako netko ne misli upravljati vozilom”, kaže Barišić.

Obično su izgovori, otkriva, bolest i nemogućnost zbog boravka u inozemstvu.

Svi koji imaju e-osobnu do ostalih dokumenata mogu online, a dostava stiže na kućnu adresu, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari