NEVRIJEME DOPRINIJELO PROMETNIM ZASTOJIMA Kolona pred Krčkim mostom i kod Bosiljeva desetak kilometara!

Smiruje se navrijeme koje je u nedjelju i noćas nakon dugotrajnog razdoblja ekstremno toplog vremena ohladilo Hrvatsku i ponegdje na Jadranu donijelo veliku količinu oborina, a na svim hrvatskim cestama gužve i zastoje.

Vremenske neprilike su u kombinaciji sa smjenom turista doprinijele iznimno gustom prometu na svim glavnim turističkim pravcima, a veliki broj prometnih nezgoda i česti kvarovi na vozilima, izazvali su brojne zastoje i kolone, kažu u HAK-u.

guzva1

Najveće kolone nastajale su na autocesti A1 kod čvorišta Bosiljevo, ali još veći problem je kolona koja se još i danas stvara na krčkom mostu, koja se proteže gotovo preko cijelog otoka, kazala je Irena Čačić iz HAK-a.

Ona je dodala da je HAK jučer pružio pomoć na cestama više od 350 puta. Taj je broj veći samo u vrijeme zimskih mećava.

Prema podacima Hrvatskih autocesta, tijekom vikenda autocestom A1 u oba smjera kod Zagreba prošlo je 217.542 vozila, što je gotovo četvrtinu više nego lani u isto vrijeme. Samo jučer kroz Lučko je prošlo 65.259 vozila.

Irena Čačić, koja se također zatekla na A1 prema Zagrebu, sišla je s autoceste u Ogulinu i, kaže, bez zastoja nastavila magistralnim pravcem preko Karlovca do Zagreba.

Kraj velikim vrućinama

Jučerašnjim zahlađenjem završilo je rekordno vruće razdoblje u Hrvatskoj: u petak su maksimalne temperature dosezale 40 stupnjeva Celzijevih na Mljetu, 39 stupnjeva u Lipiku, 38,2 u Kninu, 38 stupnjeva Celzijevih u Daruvaru, itd.

Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka, a toplinske prilike ocijenjene kategorijom ekstremno toplo. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 2,8 stupnjeva Celzijevih u Daruvaru do čak 4,6 stupnjeva Celzijevih u Rijeci.

Nešto blaži bio je lipanj, premda i on u znatnom dijelu Hrvatske ekstremno vruć. Dok se tjednima u nekim gradovima najniže dnevne temperature nisu spuštale ispod 32 stupnja, prethodne noći nisu nigdje u Hrvatskoj prelazile 20 stupnjeva.

U Dubrovniku „mrak“ usred dana

U posljednjem izvješću DHMZ-a o 24-satnoj količini oborina prednjači Dubrovnik s 82 mm, čija je jučerašnja količina oborina premašila cijeli prošlogodišnji kolovoz. Slijedi Makarska sa 67,6 mm, Komiža sa 64,7, Mljet s 53,4, Ploče s 50,4 mm, itd.
Dok su od posljedica udara groma u NP Mljet planula četiri požara, u Dubrovniku je služba 112 dobila više dojava o odronima na cestama, prodoru oborinske vode u objekte i padu grana i stabala, te nekoliko prometnih nesreća.

Mediji su javili da se od gustoće oblaka nad Gradom u sred bijela dana tako smračilo da se na Stradunu upalila gradska rasvjeta. Jaki vjetar slomio je veliku zastavu Dubrovačkih ljetnih igara, odletjelo je i više tendi, ali novinar portala dubrovniknet.hr “vjeruje da nikome od brojnih turista koje je kiša zatekla u šetnji Gradom, nije loše palo to osvježenje s neba”.

Foto: Mićo Makneli

guzva3

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari